פעולת הביוץ הנה הליך בסיסי לצורך קליטת הריון, שהרי בלעדיה לא תתבצע פקיעת הביצית מתוך אחד הזקיקים המצויים בשחלות.
על מנת לזרז פעולה זו יש לבצע מעקב זקיקים באמצעות אולטרה סאונד וגינלי, כאשר הליך זה מיועד הן עבור נשים המתקשות לאתר את מועד הביוץ בשל מחזור לא סדיר והן עבור נשים העוברות טיפולי פוריות, זאת לצורך קביעת מינון התרופות ההורמונליות הניתנות לזירוז הביוץ.
מתי יש לבצע מעקב זקיקים ומהי מטרת הבדיקה?
מעקב זקיקים הנו הליך חיוני לצורך זירוז הביוץ, שכן בדיקה זו מאפשרת מעקב מדוייק אחר מספרם וגודלם של הזקיקים, עד אשר הם מגיעים לגודל האידיאלי לצורך איתור מועד הביוץ.
הזקיקים גדלים בהדרגה מרגע תחילת המחזור עד אשר הם מגיעים לגודל מספק לצורך פקיעת הביצית, כאשר רק זקיק אחד מתפקע ומשחרר את הביצית שבתוכו.
נראה כי בדיקה זו לצד בדיקות דם נוספות המתבצעות במסגרת טיפולי פוריות, וכן מעקב אחר עובי רירית הרחם, עשויות לסייע לרופא המטפל להחליט בנוגע להמשכיות הטיפול, בין אם מדובר בשינוי במינון התרופות ההורמונליות הניתנות או בתזמון טיפולי הפוריות השונים.
כאשר מדובר בנשים העוברות טיפולי פוריות, מעקב זקיקים מתבצע בתדירות גבוהה יותר-לערך כמה פעמים בחודש, שכן אותן תרופות הורמונליות הניתנות לצורך זירוז הביוץ עשויות לחולל שינויים רבים במערך השחלתי ועל כן יש לעקוב באופן תדיר אחר ההתפחויות השונות באזור. בנוסף, לעתים התרופות השונות עלולות ליצור תגובת נגד בשחלות, כך שביצוע מעקב זקיקים באופן סדיר עשוי להראות זאת ובכך למנוע מצב מסכן חיים.
בדיקות הנלוות למעקב זקיקים
על מנת לעקוב באופן האפקיטיבי ביותר אחר תהליך הביוץ וקצב התפתחותם של הזקיקים, לרוב יש לבצע בדיקות דם מסויימות, זאת במקביל למעקב זקיקים. בדיקות דם אלו מתבצעות על מנת לבדוק את כמות האסטרוגן והפרוגסטרון בדם, שכן מדובר בהורמונים המהווים תפקיד מכריע בקיומו של הביוץ. בעוד רמות נמוכות של אסטרוגן עשויות להצביע על עליה במימדי הזקיקים, הרי שערכי הפרוגסטרון עולים משמעותית לאחר הליך הביוץ.
מעבר לכך, מעקב זקיקים מאפשר מבט מלא על רירית הרחם, שכן עובי הרירית מהווה מרכיב חשוב לצורך התפתחות ההריון. תקינות רירית הרחם נקבעת על פי מידת העובי שלה, כאשר רירית דקה מדי עלולה להוביל להפסקת הטיפולים ולהקשות על קליטת ההריון.
בדרך כלל עובי רירית הרחם מושפע מהליך הביוץ, שכן הליך זה גורם להתעבותה. לעתים, כאשר הליך הביוץ אינו מוביל לעובי מספק של הרירית, יש לנסות טיפול תרופתי מותאם לצורך העבתה, אולם צעד זה לא בהכרח מסייע בכך.
נראה כי שילוב בין מעקב זקיקים ובדיקות דם מותאמות, וכן מעקב רציף אחר רירית הרחם, מאפשרים לקבל תמונה מלאה ומדוייקת באשר לתפקוד המערך השחלתי, זאת לצורך המשך טיפול מותאם ויעיל.
מעקב זקיקים- היערכות לבדיקה וכיצד היא מתבצעת
כאמור, בדיקה זו מתבצעת באמצעות אולטרא סאונד וגינלי, כאשר המתמר מוחדר לתוך נרתיקה של האישה על מנת לחוש ברחשי הרחם והשחלות. אמנם שיטה זו מעוררת אי נוחות קלה בקרב המטופלת, אך היא מאפשרת מעקב מוחשי וממוקד אחר פעילות הזקיקים בשחלות, זאת בניגוד לאולטרה סאונד הבטני אשר מאפשר מבט חיצוני ומעורפל על המתרחש מבפנים.
מכיוון שמדובר בבדיקה ואגנילית, יש לבצעה כששלפוחית השתן מרוקנת, זאת לצורך אמינות ויעילות הבדיקה. בדומה לבדיקת אולטרה סאונד בטנית המבוצעת בזמן הריון, גם בבדיקה זו מתבצעת קליטה של גלי קול המעובדים לתמונה בתיווך המחשב.
בדיקה זו נחשבת לבדיקה שכיחה ואינה עלולה לגרום לסיבוכים כלשהם, למעט תחושת אי נוחות רגעית קלה. למרות שהבדיקה עצמה מתבצעת באופן פולשני על ידי חדירה ואגינלית, הרי שמדובר בבדיקה קלילה וקצרה, אשר אינה מצריכה היערכות מיוחדת לרבות צום, שהרי לרוב היא מתבצעת במקביל לבדיקות דם לגילוי אסטרוגן ופרוגסטרון. עם זאת, במידה ולבדיקות אלה מתווספות בדיקות נוספות, הרי שאז המטופלת תידרש לצום בטרם הבדיקה.