מעקב אחר התפתחות העובר, החל משלב המסה הזעירה של תאים, ועד ללידת תינוק מפותח, חיונית לשמירת הריון מלא ובריא, אלו הם תשעה חודשים של התפתחות, והמעקב אחר כל שלב בהריון חיוני לאיתור וטיפול מוקדם בכל בעיה אפשרית.
שלב התפיסה
זהו השבוע הר אשון או השני להיריון. הרופא מחשב את תחילת ההיריון מהיום הראשון של המחזור החודשי האחרון, מוזר ככל שזה נשמע. היות ולעיתים קרובות קשה לדעת בדיוק מתי אישה מבייצת, וכתוצאה מכך מתי הזרע מפרה את הביצית, מומחים רפואיים מרבים להשתמש בתאריך המחזור האחרון כנקודת ההתחלה לתשעת החודשים הבאים. כלומר, השבוע "הרשמי" הראשון של ההיריון הוא למעשה השבוע של התחלת המחזור האחרון.
ההיריון מתחיל להיווצר. מפגש רב חשיבות מתרחש בגוף האישה בשבוע השלישי להריון. תא זרע בודד מפרה את הקרום החיצוני הקשוח של הביצית. מספר ימים לאחר מכן, הביצית המופרית מגיעה אל הרחם ומתחילה להתחפר בדפנות. התינוק מתחיל להתהוות!
השבוע הרביעי להריון
מקבץ התאים שהתחברו יוצרים עכשיו עובר הגדל ברחם, בגודל של בוטן זעירה. זהו תהליך המחולק לשלוש שכבות, היוצרות בהמשך איברים ורקמות. הצינור העצבי, ממנו נוצר המוח, עמוד השדרה והעצבים, מתחילים להתפתח בשכבה העליונה.
הלב ומערכת הדם מתחילים להופיע בשכבה האמצעית. הרובד השלישי מתחיל לשכן את הריאות, המעיים והתחלות מערכת השתן. שק החלמון מייצר כדוריות דם אדומות וחומרים מזינים לתינוק, והשליה וחבל הטבור מתחילים לתפקד.
בדיקות שניתן לבצע: בדיקת דם לאישור קיום הריון במידה והתקבלה תשובה שלילית בבדיקה פשוטה להריון. יש לפנות דרך רופא המפחה לקבלת הפניה לבדיקה זו.
השבוע החמישי
הלב הזעיר של התינוק מתחיל להתחלק לתאים המתחילים להזרים דם. התינוק הוא בגודל רבע סנטימטר, אך נראה ארוך יותר מהשבוע הראשון, ומתחיל להיראות פחות כמו בוטן ויותר כמו בן אנוש. בשבוע זה הוא חווה פרץ גדילה.
הוא עסוק בפיתוח כל איבריו העיקריים, כולל הכליות והכבד, המעיים והתוספתן. הצינור העצבי המחבר את מוחו ואת עמוד השדרה, נסגר בשבוע זה. כל ההתפתחויות הפנימיות האלו מותאמות לשינויים חיצוניים, המתבטאים בפיתוח זרועות ורגלי התינוק, ובהמשך הפה, ובסופו של דבר קפלים קטנים קיימים מתפתחים לצוואר והלסת התחתונה.
בדיקות שאפשר לעשות: בשבוע הזה לא תראי דופק של עובר, אולם בשביל ההתרגשות הראשונית אפשר ללכת ולבדוק אצל הגניקולוג שלך את שק ההריון בתוך הרחם.
השבוע השישי
בשלב זה התינוק הוא בערך בגודל עדשה. ליבו מתחיל לפעום בסביבות 150 פעימות לדקה. ראשו גדל ביחס לגופו, תווי פניו מוטבעים, וכתמים כהים מהווים את העיניים הנחיריים והאוזניים. זרועותיו ורגליו בולטים יותר עכשיו, ורקמות השרירים והעצמות כבר נבנות.
בלוטת יותרת המוח, המשחררת הורמונים, מתגבשת יחד עם שאר המוח. בעוד ששינוי מדהים זה מתקיים ברחם, האישה מתחילה להבחין במספר שינויים בעצמה, הכוללים תנודות רגשיות. זהו שלב נורמאלי הנובע מתנודות ההורמונים.
השבוע השביעי. התינוק בגודל כ-1.25 סנטימטר בשבוע זה, והוא נראה ברור יותר, אצבעות ידיו ורגליו נטוות, והוא מתחיל לנוע לסירוגין.
השבוע השמיני
מסמן את תחילת השלב ההתפתחותי של התינוק. משבוע זה, ועד השבוע העשרים להריון, התינוק גדל במהירות, וחלקי הגוף שנוצרו בשבועות הראשונים, יהיו מיוחדים ומורכבים יותר. כרגע נוצרים החיך והשיניים, והאוזניים ממשיכות להתפתח, כשגם ורידיו גלויים לעין.
האישה נמצאת כעת בעיצומו של השליש הראשון, המאופיין בכאבי הריון, חוסר יכולת לעכל מזון, הודות לבחילות הבוקר, הנגרמות בחלקן כתוצאה מההורמונים בגוף. אישה עשויה לחוש דחף להשתין לעיתים קרובות יותר מהרגיל, בשל הרחם הגדלה הלוחצת על שלפוחית השתן, וההורמונים משפיעים על מאזן הנוזלים בגוף.
בדיקות שיש לבצע: אולטראסאונד שבו בודקים בדיקת דופק, מס עוברים, תקינות הריון, ועוד אצל הגניקולוג האישי שלך
השבוע התשיעי
עד סוף שבוע זה, התינוק מגיע לגודל 2.3 סנטימטר ושוקל פחות משני גרם. עפעפיו מכסים כעת את עיניו לחלוטין, מתמזגים ולא נפתחים עד השבוע ה-26. תנוכים זעירים נראים כעת. חלקי הגוף החיוניים שלו מטופלים, וימשיכו להשתנות בצורה עדינה בחודשים הקרובים.
התינוק נראה כבר יותר כמו בן אדם זעיר. פרקי ידיו מפותחים יותר, קרסוליו נוצרים, ואצבעות ידיו ורגליו ברורות לעין. זרועותיו גדולות יותר ומעוקלות במרפקים, והפיזיולוגיה הבסיסית שלו במקום. בשבוע זה מבוצעת בדיקת אולטרסאונד ראשונה העוקבת אחר מיקום ההיריון, דופק העובר, גודלו וגילו המדויק.
השבוע העשירי
עכשיו העובר נקרא תינוק, גודלו 3.1 סנטימטר והוא שוקל פחות מארבעה גרם. הוא זעיר, אך פעיל ביותר, בולע נוזלים, ובועט עם גפיו החדשים. איבריו החיוניים, הכבד, הכליות, המעיים, המוח והריאות, נוצרים באופן מלא ותפקודי, בעוד שראשו בגודל של כמעט מחצית מאורך כל גופו.
מצחו בולט גבוה על ראשו, אך מאוחר יותר ישתנה לצורת תינוק ברורה יותר. עמוד השדרה שלו מותווה באופן ברור. גם הרחם גדלה יותר כיום ואישה מסוגלת להרגיש אותה מעל אמצע עצם הערווה שלה.
בשבוע זה מתבצעת בדיקת שליה, הזהה לבדיקת מי שפיר. זוהי בדיקה המאפשרת תשובה מהירה יחסית, אך היא מסוכנת מעט ועשויה לגרום להפלה. היא מיועדת במיוחד לנשים בעלות סיכון גבוה לאיתור בעיה כרומוזומלית בעובר.
בדיקות שצריך לבצע: רק אם ניתנה הנחיה ברורה על ידי רופא גנטיקאי יש לבצע בדיקת סיסי השלייה.
השבוע ה-11
עכשיו התינוק באורך ארבעה סנטימטרים, וכל איבריו התפתחו. הוא עסוק, בועט, ונמתח. תנועותיו הופכות להיות תכופות יותר ככל שגופו גדל. במהלך חצי השנה הקרובה, משימתו העיקרית תהיה לגדול ולהתחזק, עד שיוכל לשרוד בכוחות עצמו מחוץ לרחם. האישה מתקרבת לסוף השליש הראשון. קו אנכי אפל של פיגמנטציה עשוי להופיע על בטנה, ולילותיה מתחילים להיות חסרי מנוחה.
השבוע ה-12
התינוק באורך 5.4 סנטימטרים, ושוקל מעט פחות מ-14 גרם. החדשות הגדולות בשבוע זה הן שהרפלקסים שלו הופכים להיות מושחזים יותר. הוא מתפתל ומניע את הבטן, למרות שהאישה עדיין אינה יכולה להרגיש אותו מסתובב עדיין.
תאי עצב העובר מוכלים במהירות והקשרים הנוירולוגיים במוחו נוצרים. הוא יכול לסגור את אצבעותיו ולהצמיד את שרירי עיניו. בשבוע זה מבצעים בדיקות הריון שגרתיות לוודא שלא קיימת שליה פתוחה, שההיריון תקין ושאין צורך בשמירת הריון.
בכך מסתיים לו הטרימסטר הראשון בו הסיכוי להפלה פוחת (אך עדיין אפשרי) יש לעקוב אחר הנחיות הרופא האישי שלך.
בדיקות שחייבים לעשות במהלך הטרימסטר הראשון: בדיקת דם לספירה, סוג דם ו – Rh, סוכר בצום, נוגדנים לעגבת ובדיקת שתן לכללית ולתרבית.
סקר שליש ראשון עושים עד שבוע 13 (הסבר עליו תמצאו כאן) הכולל:
- שקיפות עורפית באולטראסאונד.
- בדיקת דם ל – PAPP-A
- free beta HCG
לגילוי מוקדם של מומים שונים וקביעה מוקדמת של רמת הסיכון לתסמונת דאון בעובר.