גברים הסובלים מבעיות בתפקוד המיני עשויים לסרב להתייעץ עם רופא, ורואים בכך בעיה מביכה. אך הרפואה המודרנית חושפת הסברים רפואיים ופסיכולוגיים רבים לטיפול באין אונות, לרבות האפשרות של מצבים בסיסיים רציניים אליהם חיוני להתייחס.
רופאים רגילים להתמודד עם בעיות מביכות אפשריות בהתייעצויות פרטיות, ולא רק לגבי העדר זקפה, שכיום זוכה להסבר ברור והבנתי יותר, כולל פתרונות למצב.
הבנת אימפוטנציה
גבר נחשב לאימפוטנט כשהוא מתקשה באופן קבוע להשיג זקפה או לשמיר עליה מספיק כדי להשיג חדירה מינית, או כשהמצב מפריע לפעילות מינית שוטפת. גברים רבים חווים לעיתים קושי מסוים עם השגת זקפה או שמירה עליה, אך מצב זה בדרך כלל אינו מוביל לאבחון אין אונות. אימפוטנציה נקבעת רק כשביצועים מיניים משביעי רצון כבר בלתי אפשריים במשך מספר קבוע של הזדמנויות. בעיות אימפוטנציה משפיעות על חיי המין של גברים, והגורם העיקרי הוא רפואי או נפשי.
הפסיכולוגיה מתייחסת להשפעות הפסיכולוגיות, כולל השפעות יחסים חברתיים, על ביצועים מיניים. גם מצבים רפואיים עשויים להשפיע על הרווחה הפסיכולוגית, כומר, בעוד שהגורם העיקרי לאימפוטנציה הוא בדרך כלל רפואי או פסיכולוגי, קיימת חפיפה בין שני המצבים.
מצב קבוע של אימפוטנציה ידוע יותר במונח "עקרות", אך מונח זה רווח לפני שהגורמים היו מובנים טוב יותר, ולפני שטיפולים מוצלחים נכנסו לשימוש. אימפוטנציה היא מונח שעדיין נמצא בשימוש, אך אין להשתמש בו כמילת גנאי.
בדיקות ואבחון אימפוטנציה
טרם קבלת ההחלטה לגבי הטיפול באימפוטנציה, יש לבצע אבחנה. הרופא יאתר תסמינים הממשיכים להתקיים במשך שלושה חודשים לפחות. בדיקות זקפה כוללות שיטות המספקות מידע מוגבל, אך עשויות להנחות את הבחירה לביצוע בדיקות נוספות.
מומלץ תמיד להתייעץ עם הרופא לגבי בעיות אימפוטנציה, היות והן עשויות להוות סימן מוקדם למחלת טרשת עורקים, היצרות עורקים, מה שעלול להוביל למחלות לב. הרופא ישאל שאלות רבות לפני ביצוע בדיקות דם, לגבי הסיבות האפשריות של אימפוטנציה. בדיקות דם בודקות, בין היתר, אם קיימות בעיות לב, סוכרת, רמות נמוכות של טסטוסטרון. הרופא מבצע בדרך כלל גם בדיקה גופנית, כולל בדיקת אברי המין.
השאלות מסייעות לקביעת כל גורם אפשרי בהיסטוריית המטופל, כולל בדיקת שימוש בתרופות מרשם, מוצרי צמחים, שימוש באלכוהול, ניתוח אגן או טראומה, ועישון. המטופל נבדק לגבי סימני ותסמיני דיכאון, והאבחון עשוי לחקור אירועים רגשיים אחרונים, מצב היחסים, לרבות שאלות על מצבים רפואיים של בת הזוג.
טיפולים באימפוטנציה
קיימות אפשרויות טיפול זמינות לאימפוטנציה, החל מתרופות וכלה במכשירי ואקום, טיפולי ניתוח ותוספי תזונה.
טיפולים תרופתיים – האפשרות הראשונה לטיפול בבעיות זקפה, היא טיפול תרופתי. הגלולות נקבעות בהתאם לחומרת המצב ונלקחות כחצי שעה עד שעה טרם קיום יחסי מין. אלו הן גלולות ויאגרה. אפשרויות אחרות הן לויטרה, הנלקחת פעם ביום, וסיאליס.
מכשירי זקפה – אלו הם התקנים מכאניים המייצרים זקפה בקרב גברים שאינם מעוניינים או אינם יכולים להשתמש בטיפולים תרופתיים, או שהם מגלים שאינם עובדים. הפין הופך להיות נוקשה באמצעות השימוש במשאבת ואקום אטומה הכרוכה סביבו ומושכת דם, באמצעות טבעת גומי המגולגלת אל בסיס האיבר, כך שהחדירה המינית יכולה להתחיל.
טיפולים כירורגיים
שתלים – שתלי פין הן האפשרות האחרונה השמורה לגברים שלא השיגו כל הצלחה עם טיפולים תרופתיים ואפשרויות בלתי פולשניות אחרות. פרוטזות אלו ממוקמות בניתוח שתלים מכאניים, המתנפחים באמצעות נוזל בעת הצורך, או הגורמים לזקפה ושומרים עליה.
ניתוח כלי דם – הליך זה מטפל בחלק מהסיבות הקשורות לכלי דם באימפוטנציה.
ניתוח עורקים שיקומי – אפשרות המוגבלת למקרים פרטניים בלבד של אין אונות. היא מוצגת כאפשרות לגברים בריאים בלבד אשר חווים בעיות זקפה כתוצאה מחסימת עורקים בנקודה מסוימת, ובהעדר ראיה של מחלת כלי דם כללית.