ההערכות הן ש-25% מכלל בעיות הפוריות נגרמות כתוצאה מבעיה רפואית גברית, ובארבעים עד חמישים אחוזים מהמקרים בעיה זו נחשבת כסיבה העיקרית או כאחד הגורמים. גברים בעלי ספירת זרע נמוכה ביותר ותנועתיות נמוכה של זרע נחשבים לעקרים.
מה שחשוב הוא לא באמת כמות הזרע או מהירות "שחיית" הזרעים, אלא אם הזרע מסוגל להפרות את הביציות של בת הזוג, ובעיה זו נחשבת לביוכימית ברמה המולקולארית. לכן, לא תמיד יעיל להתבונן על תנועת הזרע בבדיקה מיקרוסקופית לשם הערכת יכולת הזרע להפרות את הביציות.
ספירת הזרע, תנועתיות ומורפולוגיה
זוהי בדיקה פשוטה ביותר אותה יש לבצע בשלב מוקדם של תהליך הערכת בעיות פוריות. לעיתים יש לבצע את הבדיקה פעמיים או אפילו שלוש פעמים על מנת לקבל השתקפות מדויקת של וריאציות המספרים, לטווח הארוך.
ההיבטים החיוניים ביותר בבדיקת זרע הם:
- ריכוז, מה שנקרא "ספירה" – כמה זרע נמצא בכל מיליליטר של נוזל זרע?
- תנועתיות – מה אחוז הזרעים ה"שוחים" קדימה?
- מורפולוגיה – מה אחוז הזרעים שאינם מתקדמים?
ערכי הסף הנחשבים לנורמאלים משתנים במידת מה, תלוי במעבדה ובגישת הרופא.
אם וכאשר נמצא ליקוי חמור בנוזל הזרע הגורם לבעיות הפוריות, היקף הבדיקות אותן מקבלת האישה, מופחת. טיפולים, כגון הזרעות או הפריה חוץ גופית נקבעות לאחר קבלת תוצאות בדיקת הזרע, באופן ישיר יותר.
בדיקות נוספות אותה מקבל הגבר בעקבות תוצאות בדיקת הזרע
במקרים מסוימים מבוצעות בדיקות הורמונים לגברים שתוצאות בדיקת הזרע שלהם הניבו תוצאות שאינן תקינות, שכן לעיתים זוהי הסיבה המזוהה הניתנת לטיפול.
תנועתיות זרע
בדיקה זו מזהה את מספר הזרעים הנעים. מעבדות רבות מעריכות תנועתיות זרע עם קבלת הדגימה, ופעם נוספת במרווח של שעה, במשך יממה. תנועתיות הזרע ויכולת תפקודו תלויה בטמפרטורה, כך שטיפול ועיבוד הדגימות הוא חיוני.
בדיקות זרע חוזרות על עצמן לאורך הזמן, והתנועתיות נבדקת פעמים רבות להשוואת התוצאות. תנועתיות זרע תקינה צריכה להיקבע ב-60% ומעלה, וגברים בעלי תנועתיות זרע של ארבעים אחוזים, נחשבים כבעלי תנועת זרע נמוכה.
ספירת זרע – בדיקה זו מבוצעת במעבדה, כחלק מהערכת פוריות לבדיקת הצפיפות או הספירה הכוללת ותנועתיות הזרע. זוהי הבדיקה החשובה ביותר, שכן היא מדווחת על המספר הכולל של זרע המסוגל להתקדם לאזור ההפריה. בדיקה זו חיונית שכן היא מאפשרת קביעה האם לגבר יש ספירת זרע "רגילה", ומעניקה אף מידע פרוגנוסטי הנדרש לטיפול מתקדם בבעיות רבייה.
מורפולוגית זרע – זוהי בדיקה המאבחנת את הצורה והמראה של הזרע. הבדיקה מבוססת על התבוננות קפדנית של דגימת זרע תחת מיקרוסקופ. הוספת "צבעים" או כתמים על הזרע מאפשרת לרופא להבחין בציוני דרך נורמאליים חיוניים הנחשבים למאפייני זרע, כמו גם איתור ממצאים חריגים. מספר שיטות הכתמת זרע משמשות לבדיקה זו, והשיטה הננקטת צריכה להתבצע על ידי בודק מיומן.
בדיקת חדירת זרע, המכונה אף בדיקת "הביצית האוגרת" – בבדיקה זו הזרע משולב עם ביציות אוגרות כדי לבדוק אם הוא חודר את הביציות. זוהי בדיקה יקרה המניבה תוצאות מעורבות.
בדיקת נוגדני זרע – נוגדני זרע בדם של גברים או נשים עשויים לגרום לבעיות התמזגות עם העדר שיעורי הריון גבוהים, כשהבעיה נובעת מתנודתיות הזרע. בהתאם לתוצאות הבדיקה נקבעים טיפולי הזרקת זרע לתוך הביציות או הפריה חוץ גופית.
בדיקת איכות הזרע – בחלק מהמקרים, אורולוג מעריך את איכות הזרע, לקביעת טיפול המשפר את איכותו במצב המספיק לכניסה להיריון.
זהו הליך כירורגי בו משתתפת גם האישה, שכן אפשרות הטיפול הטובה ביותר תלויה במידת החריגות המתגלות בזרע, וגורמים אחרים כגון גיל בת הזוג, ותוצאות בדיקת הביציות והשחלות שלה.