תקופת ההריון היא אחת מהתקופות היפות והמעניינות בחיים. בתקופה זו אנו נחשפו להמון ידע חדש, תיאורטי וחוויתי, ולא רק על הגוף שלנו. אנחנו לומדות המון על רפואה, על תהליך ההריון, על התפתחות העובר, וכן, גם על עצמנו, על הרגשות שלנו, על מה חשוב לנו בחיים, ובכלל. רוב הידע הזה חדש לנו, כי לפני כן הוא פשוט לא היה רלוונטי. מי ידעה שצריך לעשות דיקור מי שפיר החל מהשבוע 16 להריון? או מהם הסיכונים הספציפיים להריון לפי גיל האם?
כפי שכבר רמזנו, כמות המידע והידע הזמינים והרלוונטיים למי שרוצה לעבור הריון מודע, הם עצומים. קצרה היריעה מלהכיל את כל מה שאת צריכה לדעת. אנחנו ניגע בכמה דברים שקשורים להריון אחרי גיל 40, ונסמוך עליך שתעמיקי במה שרלוונטי לך וחדש לך.
מעקב הריון אחרי גיל 40 – לקרוא ולדעת
מבחינה סטטיסטית, קשה יותר להיכנס להריון אחרי גיל ארבעים. נשים רבות מדווחות על קשיים בכניסה להריון טבעי, והרבה מהן יעברו טיפולים תומכים וליווי בתהליך. במקביל לקושי בכניסה להריון, הרי שגם שמירה על ההריון אחרי גיל ארבעים הופכת למאתגרת יותר, מסיבות שונות, מה שדורש לרוב מעקב הריון צמוד.
ההמלצה של משרד הבריאות בהריון מעל גיל 40 (ולמעשה כבר בהריון מעל גיל 35) לבצע בדיקות שונות, כאשר הדגש הוא על שתיים:
- בדיקת מי שפיר – בדיקה זו נועדה לסקור את הכרומוזומים של העובר בחיפוש אחר מומים ושינויים המצביעים על מחלות תורשתיות שונות או פיגור שכלי ואוטיזם. הבדיקה מומלצת לנשים עם סיכון גבוה לעובר עם תסמונת דאון או מחלות גנטיות, נשים שנדבקו במחלה זיהומית (וקיים חשש שהעובר נדבק גם כן), וכמו כן אם התגלו סימנים של התפתחו לקויה בבדיקת האולטרסאונד. אם עברת את גיל 32, הבדיקה תהיה על חשבון משרד הבריאות.
- בדיקת סיסי שלייה – כמו בדיקת מי השפיר, גם בדיקה זו בודקת את הציפ הגנטי של העובר, ומאתרת מצבי פגיעה כרומוזומלית כגון תסמונת דאון, ומחלות תורשתיות למיניהן. בבדיקת הסיסי שלייה מבצעים את הבדיקות הרלוונטיות בהתאם לסיכון של העובר לסבול ממחלה ספציפית, והיא דומה למדי לבדיקת מי השפיר. ההבדל העיקרי והמהותי בין השתיים הוא כי בבדיקת הסיסי שלייה לא ניתן לבדוק את החלבון העוברי, שכן הוא נגיש רק דרך מי השפיר.
להיות במעקב לצורך סיכון מחושב
מי שבוחרת להיכנס להריון לאחר גיל 40 צריכה להבין את הסיכונים הכרוכים בכך, לה ולעובר, ולהיות במעקב צמוד. מעבר לבדיקות דיקור מי שפיר החל מהשבוע 16 להריון ולבדיקת הסיסי שלייה אשר נעשית לרוב כבר בין שבועות 10-13 של ההריון, יכול להיות שתתבקשי לבצע בדיקות נוספות, בהתאם למצבך הבריאותי האישי, ולממצאים אחרים אשר יעלו מעת לעת במהלך ההריון.
חשוב להיות ערים לסיכון לסכרת הריון, רעלת הריון ולחץ דם גבוה, כמו גם לסכנה של לידה מוקדמת או הריון מרובה עוברים (לרוב בעקבות טיפולי פוריות).