טיפול טרום לידתי טוב יכול כיום לשפר משמעותית את איכות ההיריון ותוצאותיו מבחינת התינוק ואימו. באופן אידיאלי, מעקב הריון צריך להתחיל לפני הכניסה להריון. אם בני זוג מתכננים הריון, עליהם להתחיל באמצעות בדיקות מלאות במרפאה.
גניקולוג מבצע בדיקות שגרתיות אצל האישה על מנת לוודא שהיא במצב בריאותי טוב וכי אינה סובלת מכל מחלה או מצב העלול להשפיע על הריונה. אם אישה חווה כל תסמין חריג, זה הזמן לדווח עליו.
מצבים רפואיים המצריכים מעקב הריון
אם אישה מקבלת טיפול למצב כרוני כגון סוכרת, אסטמה, יתר לחץ דם, בעיית לב, אלרגיות או הפרעה דלקתית המשפיעה על מספר מערכות גוף, דיכאון או כל מצב אחר, עליה להתייעץ עם הרופא לגבי השפעת המצב הרפואי על הריונה.
במקרים מסוימים, יתכן שיהיה צורך לשנות או לבטל תרופות, בעיקר במהלך השליש הראשון, על מנת להפחית את הסיכון לעובר. לחילופין, יתכן שהאישה תתבקש לקבל אף מעקב הריון ערני וצמוד יותר.
אם לאישה או לבן זוגה יש היסטוריה משפחתית של הפרעה גנטית משמעותית, וקיים חשד שאחד מהם עלול להיות נשא, מומלץ לבצע בדיקה גנטית או לפנות ליועץ גנטי במידת הצורך. אם אישה גילתה שהיא בהריון טרם ביצוע הבדיקות, אין מקום לדאגה, שכן אין זה מאוחר מידי לקבל טיפול ומעקב הריון המסייע להבטחת בריאות האישה ותינוקה.
ההיבטים עליהם יש להקפיד במעקב הריון
מעקב הריון טוב כולל:
- הקפדה על הרגלי תזונה ובריאות טובים במהלך ההיריון.
- בדיקות הריון תכופות ושגרתיות.
- ביצוע אולטרסאונד שגרתי לגילוי בעיות עם התינוק.
- ביצוע הקרנה שגרתית.
- מעקב אחר בעיות לחץ דם.
- מעקב אחר סוגי דם הנחשבים לבעייתיים, כגון Rh ו-ABO.
- אם האישה סובלת מסוכרת, יש לבצע מעקב שוטף אחר תנודות המחלה.
- אם קיימות הפרעות גנטיות, היסטוריה משפחתית רפואית של מחלות מסוימות, השפעות גיל או כל מצב המהווה סיכון גבוה להריון, יש לעקוב בקפדנות אחר מצבים אלו למניעת סיבוכים.
- יש לוודא שהאישה חסינה בפני אדמת.
- יש לבצע בדיקות למחלות המועברות במגע מיני.
- יש לעקוב אחר רמות החלבון בשתן.
מטרת מעקב הריון
הצורך בהקפדה על מעקב הריון נדרש לשמירת בריאות האם והתינוק מפני תרחישים הכוללים איתור שינויים העשויים להוביל הריון לסיכון גבוה; הסבר אודות דרישות התזונה לאורך כל תקופת ההיריון ולאחר הלידה; הסבר לגבי המלצות לפעילות גופנית או הגבלותיה; ומעקב אחר תסמינים נפוצים העלולים להתעורר במהלך ההיריון, כגון בחילות בוקר, כאבי גב, כאבי רגליים, השתנה תכופה, עצירות או צרבת, וכיצד להתמודד עם מצבים אלו, רצוי ללא תרופות.
נשים השוקלות להיכנס להריון, או נשים הרות, מתבקשות להקפיד על תזונה מאוזנת, לקחת תוספי ויטמינים ומינרלים הכוללים לפחות ארבע מאות מיקרוגרם חומצה פולית, הדרושה להפחתת הסיכון למומים מולדים מסוימים, כגון ספינה ביפידה. לעיתים קיים צורך במינונים גבוהים יותר אם האישה נמצאת בסיכון גבוה מהרגיל למצבים אלו. מומלץ לנשים הרות להימנע מתרופות, אלא אם כן הן נחוצות ומומלצות על ידי הגניקולוג.
נשים הרות מתבקשות להימנע מכל שימוש באלכוהול, עישון וסמים, ולהגביל את צריכת הקפאין והמשקאות הקלים. עליהן להימנע אף משימוש בתכשירים צמחיים נפוצים ללא מרשם, או תרופות העלולות להפריע להתפתחות התקינה של העובר.