הליך העיקור הכירורגי הנפוץ ביותר לנשים נקרא קשירת חצוצרות. החצוצרות הן המעבר לביצית העוברת מהשחלות אל הרחם. זוהי הנקודה בה הביצית מופרית על ידי הזרע טרם המעבר אל הרחם.
בקשירת חצוצרות, הן נחסמות ונאטמות, מה שמונע את מפגש הביצית והזרע, ובכך נמנע הריון.
הליך זה ניתן לביצוע במספר שיטות, בהתאם למקום בו הוא מתבצע, בקליניקת הרופא לעומת חדר ניתוח, ומועד ביצוע ההליך, לאחר הלידה או במועד אחר.
קבלת ההחלטה לקשירת חצוצרות
זוהי החלטה חשובה שפירושה שאישה ובן זוגה אינם מעוניינים להביא ילד לעולם. החלטה זו חייבת להיות בחירה אישית של האישה שאינה כפויה על ידי בני המשפחה, בן הזוג או הרופא. יחד עם זאת, שני בני הזוג צריכים להבין את ההליך, יתרונותיו, החלופות הטיפוליות האפשריות והסיכונים הקיימים לעומת היתרונות.
הרופא צריך להסביר את פרטי ההליך, כולל אפשרויות ההרדמה, כללית, בעמוד השדרה או הרדמה מקומית, והסיכון הכרוך בו, כולל הסיכוי להריון חוץ רחמי, בו הריון מתחיל להתפתח מחוץ לרחם.
שיטות קשירת חצוצרות
שיטה היסטרוסקופית
זהו הליך המתבצע בקליניקת הרופא באמצעות שימוש בחומר הרדמה או הרגעה מקומית. ההליך לקשירת החצוצרות משתמש בגלילים קטנים ביותר, המוחדרים דרך צוואר הרחם והרחם, לתוך החצוצרות.
לאחר שהגלילים ממוקמים, מתפתחת סביבם רקמה צלקתית הגורמת לחצוצרות להיאטם. תהליך זה מתרחש בהדרגה לאורך זמן, ובתקופה זו האישה מתבקשת להשתמש בשיטה אחרת של אמצעי מניעה במשך שלושה חודשים לאחר מיקום הגלילים.
בשלב זה, בדיקת רנטגן מתבצעת על מנת לאשר כי החצוצרות חסומות. אם הן אינן חסומות לחלוטין לאחר שלושה חודשים, האישה מתבקשת להמשיך בשיטה אחרת של אמצעי מניעה אחרים למשך שלושה חודשים נוספים, ובדיקת רנטגן חוזרת מבוצעת לאחר חצי שנה ממועד הנחת הגלילים. נדיר שהצינורות אינן נקשרות לאחר תקופה זו.
מיקום הגלילים בשיטה היסטרוסקופית קל יותר באמצעות שימוש באמצעי מניעה הורמונאליים כגון גלולות למניעת הריון, הזרקת פרוברה, שתלי מניעה או התקן תוך רחמי הורמונאלי, טרם ההליך. אם אישה משתמשת באחת משיטות אלו, ניתן לבצע את ההליך בכל עת במחזור הווסת היות ולא מופיע דימום משמעותי. אם אישה אינה משתמשת באמצעי מניעה הורמונאליים, מומלץ לבצע את ההליך כחמישה עד עשרה ימים לאחר תחילת המחזור.
יתרונות השיטה ההיסטרוסקופית היא שניתן לבצעה ללא הרדמה כללית, לעומת שיטות אחרות. הליך זה אינו כרוך בהתאוששות ארוכה, נסבל היטב וגורם לפחות כאבים לאחר ההליך. נשים שלא מתאים להן לעבור ניתוח בטן, כגון בהשמנת יתר או בעיות רפואיות עם חומרי הרדמה כללית, נחשבות כמועמדות מתאימות לנוהל היסטרוסקופי.
שיטה לפרוסקופית
זהו הליך כירורגי המבוצע בחדר ניתוח בכל מועד, למעט לאחר הלידה, והוא כרוך בהרדמה כללית. בהליך זה, מבוצע חתך קטן ליד הטבור בבטן התחתונה ומכשיר מצלמה דק, לפרוסקופ, משמש להצגת החצוצרות. הרופא משתמש אף בחום לאטימת החצוצרות, או בטבעות או קליפים לסגירתן.