אם ההיריון אינו מתרחש כצפוי, או שמתעוררות בעיות, שני בני הזוג צריכים להיבדק לאיתור בעיות פוריות.
הצעד הראשון: בדיקת זרע. הבדיקה הראשונה היא ספירת זרע. רק אם בדיקה זו הושלמה, והתוצאות נורמאליות, בת הזוג צריכה לעבור בדיקות פוריות נוספות.
היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית
הצעד הראשון לבדיקת פוריות האישה הוא היסטוריה רפואית מלאה ובדיקה גופנית, הכוללת את הצעדים הבאים:
- היסטורית וסת.
- היסטוריה רפואית.
- שיטות ותזמון מיניות.
- בעיות סגנון חיים, כגון עישון סיגריות, שימוש בסמים, אלכוהול וצריכת קפאין.
- תרופות הנצרכות בהווה.
השלבים הבאים מסייעים להשלמת הבדיקה, וכוללים:
מעקב אחר טמפרטורת גוף בסיסית. זוהי בדיקה הקובעת במדויק אם הביוץ למעשה מתרחש.
בדיקת עקביות ריר צוואר הרחם. הרופא אוסף חלק מהריר ומפריד אותו. אם האישה נמצאת סמוך לזמן הביוץ, הריר ישתרע על שטח של למעלה מסנטימטר, לפני שיתפרץ. כחלופה, ערכה ביתית יכולה לבדוק את ריר צוואר הרחם.
בדיקת שתן לאיתור הורמון LH. בדיקה זו מסייעת לקבוע את יום הביוץ.
השלבים הבאים כוללים מספר בדיקות מעבדה המשמשות לזיהוי הגורם לבעיות הפוריות:
רמות הורמונים
בדיקת דם ושתן נלקחות להערכת רמות ההורמונים. בדיקות הורמונאליות להערכת מספר הזקיקים ואיכות הביציות חיוניות במיוחד לנשים מבוגרות.
התוצאות האפשריות כוללות:
הורמון גבוה מגרה זקיק (FSH) והורמון מחלמן (LH) – רמות אסטרוגן נמוכות מצביעות על כשל מוקדם בשחלות.
רמות LH ו-FSH גבוהות – עשויות להצביע על תסמונת השחלות הפובליציסטיות או פגם בשלב שלאחר הביוץ.
רמות FSH גבוהות ורמות אסטרוגן גבוהות ביום השלישי של המחזור החודשי – צופות את שיעור ההצלחה הירודה בקרב נשים מבוגרות המנסות טיפולי פוריות.
בנוסף, נבדקות רמות מוגברות של LH וביוץ – בדיקות דם לרמות פרולקטין ותפקוד בלוטת התריס נמדדות אף הן. אלו הם הורמונים העלולים לפגוע בעקיפין בפוריות.
בדיקת אתגר קלומיפן – קלומיפן ציטראט, תרופות פוריות סטנדרטיות, משמשות כדי לבדוק עתודת שחלות. בבדיקת האתגר, הרופא מודד FSH ביום השלישי של המחזור החודשי.
האישה לוקחת קלומיפן לבליעה בימים החמישי של המחזור וממשיכה עד היום התשיעי שלאחריו. הרופא מודד FSH ביום העשירי. רמות גבוהות של FSH גם ביום השלישי או העשירי, מצביעות על סיכוי ירוד לתוצאה מוצלחת של טיפולי פוריות.
דגימות רקמה. כדי לשלול פגם בשלב שלאחר הביוץ, כשל שחלתי מוקדם והעדר ביוץ, הרופא נוטל דגימות רקמה מהרחם כיום או יומיים טרם המחזור החודשי על מנת לקבוע אם הגופיף הצהוב מייצר כראוי פרוגסטרון. דגימות הרקמות עשויות להיות מתורבתות לשלילת זיהום.
בדיקות לאבחון מחלות אוטואימוניות. כגון בלוטת התריס וסוכרת, נבדקות בקרב נשים עם כשל שחלתי שאינו נגרם כתוצאה ממומים גנטיים.
הדמיה ובדיקות אחרות. אם הבדיקות הראשונות אינן חושפות ליקויים, כפי שמתרחש קרוב לארבעים אחוזים מהמקרים, בדיקות נרחבות יותר תגלנה ממצאים חריגים בחצוצרות או ברחם. הגישות העיקריות לבדיקות הרחם הן אולטרסאונד, היסטרוסקופיה ולפרוסקופיה.
ראו גם: