גידולים הגדלים מבלוטת יותרת המוח עשויים להשפיע על כל הגוף באמצעות הפרעה לרמות הורמונים נורמאליות. קיימים סוגי גידולים שונים בבלוטת יותרת המוח, המשפיעים על מערכת הרבייה, אך אלו לרוב הם שפירים, כלומר אינם סרטניים, וניתנים היטב לטיפול.
אפשרויות הטיפול מכוונות להסרת הגידול או שליטה בצמיחתו לשיקום תפקוד הורמון נורמאלי, ולעיתים קיים צורך בנטילת תרופות לתיקון רמות ההורמונים.
בלוטת יותרת המוח שולטת בבלוטות אנדוקריניות שונות בגוף. היא מפרישה הורמונים השולטים בהתפתחות המינית, ובמצב בריא, היא משחררת הפרשות לזרם הדם ומספקת משוב להיפותלמוס, המווסת את רמות הורמון בלוטת יתרת המוח, בהתאם לצרכי הגוף. גידולים במערכת הרבייה עלולים להשפיע על בעיות פוריות.
הגורמים המדויקים להתפרצות גידולים במערכת הרבייה של הגבר או בבלוטות המייצרות הורמונים, אינן ברורות היטב. מדענים סבורים שהסיכון שגבר יפתח גידולים ממאירים משתנה בהתאם למוצא, גיל, השפעות גנטיות, תרופות הנצרכות בהווה, סגנון חיים או השפעות ניתוחים ומצבים רפואיים מורכבים מהעבר.
אדנוקרצינומה של הערמונית
מצב זה מאובחן בקרב גברים בגילאי חמישים. הוא מתעורר לרוב מהאונה האחורית של בלוטת הערמונית ומאובחן באמצעות בדיקה רקטאלית דיגיטלית וביופסיה של הערמונית. חומצת הערמונית (PAP) היא סמן לגידול הנושא גרורות העלול להתפתח בשלבים מאוחרים.
הערמונית מורכבת מבלוטות קטנות רבות המפיקות כעשרים אחוזים מהנוזל המופרש במהלך פליטת זרע. גידולים בערמונית מתפתחים באיטיות רבה, ועלולים להפוך לתאים ממאירים הפוגמים בתפקוד התקין ומשפיעים על פוריות, שזה במקרה "הטוב". במקרה הפחות טוב, כשהמצב אינו מאובחן ומטופל, הגידולים מובילים למוות.
סמינומה – האשכים מגדלים תאי נבט ממאירים, כואבים, מגדילים את האשכים בגודל אחיד. מצב זה משפיע על גברים בגילאי 15-35. תאים גדולים עם ציטופלסמה מימית נושאים גרורות מאוחרות.
גידול תאי נבט קרצינומת האשכים – זהו גידול ממאיר, חמור וכואב, הנבדל מגידולים אחרים ומשפיע באופן שלילי על קליטת ההיריון.
שק חלמונים – זהו גידול צהוב המופיע באשכים ומאופיין בעיקשות. הוא מפריע לשחלות לקלוט הריון.
טראטומה – האשכים מגדלים גידול ממאיר בתאי נבט, המשפיע על מערכת הרבייה.
תא ליידיג – גידול באשכים המפריע לייצור אנדרוגן, מאופיין בגוון חום זהוב.
גידול תא סרטולי – גידול תאים שאינם נבט של האשכים, המפריעים לפוריות.
לימפומת אשכים – גידול בתאי אשכים שאינם נבט. רוב מקרי סרטן האשכים נפוצים בקרב גברים מבוגרים.
פתולוגיית הפין – קרצינומה המתרחשת על הפין או על שק האשכים, מאופיינת בפלאק קטיפתי אדום, בדרך כלל על העטרה, ועשויה להתקדם למצב פולשני בעשרה אחוזים מהמקרים, כשההשפעה מתבטאת בבעיות פוריות.
כשמתרחשים גידולים המשפיעים על מערכת הרבייה או על הבלוטות המייצרות הורמונים המעורבות בתהליך ייצור זרע, גברים רבים סובלים מהשפעות על הפוריות ועל התפקוד המיני.
הטיפולים המוצעים הם טיפולי כימותרפיה, אם הגידול ממאיר, טיפולים הורמונאליים וטיפולים להפחתת אנדרוגן. לעיתים מבוצע אף אולטרסאונד ממוקד, בהתאם לחומרת התסמינים והשגת תוצאות הטיפול הרצויה.