הריון חוץ רחמי הוא הריון המתרחש מחוץ לרחם, ומהווה סכנת חיים לאם. הוא נוצר כששתלי ביצית מופרים מחוץ לרחם, ונחשב לאחד המצבים הרפואיים הניתנים לטיפול באמצעות מעקב קבוע, תרופות או ניתוח.
הגורמים להריונות חוץ רחמיים
במרבית הריונות אלו, הביצית המופרית עוברת דרך החצוצרה אל הרחם. אם תנועת הביצית חסומה או מואטת דרך החצוצרות, המצב עלול להוביל להריון חוץ רחמי. הגורמים האפשריים לבעיה זו כוללים:
- פגיעה בחצוצרות.
- הצטלקות לאחר ניתוח תוספתן.
- אנדומטריוזיס.
- הריונות חוץ רחמיים קודמים.
- צלקת מזיהומים או ניתוחים קודמים באיבר המין של האישה.
לעיתים הסיבה אינה ידועה, ושינויי הורמונים עלולים לגרום למצב זה.
גורמי סיכון להריונות חוץ רחמיים
גורמים המגבירים את הסיכון להריונות אלו כללים:
- הריון מעל גיל 35.
- כניסה להריון בזמן בו לאישה יש התקן תוך רחמי (IUD).
- כניסה להריון לאחר קשירת חצוצרות.
- כניסה להריון לאחר ניתוח להתרת חצוצרות.
- שותפים מיניים מרובים לאישה.
- טיפולי פוריות מרובים.
האזור הנפוץ ביותר להריונות חוץ רחמיים הוא בתוך אחת משתי החצוצרות. במקרים נדירים, הריון זה עלול להתרחש בשחלה, בבטן או בצוואר הרחם. ההיריון עשוי להתרחש גם אם אישה משתמשת באמצעי מניעה.
תסמיני הריונות חוץ רחמיים
אישה עשויה לחוות את כל התסמינים המוקדמים של ההיריון, כגון רגישות בחזה או בחילות. תסמינים אחרים עשויים לכלול:
- דימום נרתיקי חריג
- כאבי גב תחתון
- התכווצויות קלות בצד אחד של האגן.
- העדר מחזור חודשי.
- כאבים בבטן התחתונה או באזור האגן.
אבחון הריונות חוץ רחמיים
אבחון הריונות חוץ רחמיים השתפר באופן משמעותי בשל התקדמות טכנולוגיית אולטרסאונד, ומודאות מוגברת והבנת גורמי הסיכון הקשורים. הרופא יבצע בדיקת אגן העשויה להצביע על רגישות באזור האגן.
בדיקה נוספת היא אולטרסאונד וגינאלי. HCG הוא הורמון המיוצר בדרך כלל במהלך ההיריון. בדיקת מפלס הדם של הורמון זה, עשויה לאבחן הריון. אם הרמה בדם של הורמון זה אינה עולה מהר מספיק, הרופא עשוי לחשוד בהריון חוץ רחמי. נכון להיום, אבחון הריון חוץ רחמי מבוצע באמצעות שילוב בדיקות אולטרסאונד וגינלי, ומדידת הורמון HCG.
טיפולים להריונות חוץ רחמיים
זהו הריון מסכן חיים שאין להמשיכו, ויש להסיר את התאים המתפתחים כדי להציל את חיי האם. האישה תזדקק לטיפול חירום רפואי אם האזור של ההיריון קרוע, במצב הגורם לדימום והלם. טיפול החירום כולל:
- עירוי דם
- עירוי נוזלים דרך הווריד
- שמירה על חום
- חמצן
- העלאת רגליים.
אם נוצר קרע, הניתוח מבוצע לעצירת איבוד הדם והסרת ההיריון. במקרים מסוימים, הרופא יצטרך להסיר את החצוצרה. אם הריון חוץ רחמי אינו מאופיין בקרע, הטיפול כולל ניתוח; או תרופה המסיימת את ההיריון, במקביל למעקב צמוד של הרופא.