אחוז משמעותי מבין הזוגות שמעוניינים להיכנס להריון נתקל בבעיה לא פשוטה, החל ממצב בו התהליך מתארך ועד למקרים בהם עצם הבאת הילדים לעולם מוטלת בסימן שאלה גדול מאד.
יש כל כך הרבה דברים שעלולים להשתבש במהלך הדרך: לפעמים מקור הבעיה אצל הגבר, לפעמים אצל האישה ולפעמים מדובר בבעיה משותפת של בני הזוג. זיהומים במערכת הרבייה נפוצים הרבה יותר ממה שהיינו רוצים לקוות והם מהווים מקור ללא מעט בעיות המאפיינות זוגות בישראל ובעולם.
אבחון הזיהום הוא צעד מרכזי וחשוב עד מאד בדרך להתמודדות עם הבעיה, שתגדיל בצורה משמעותית את סיכויי הכניסה להריון (או אפילו תהפוך אותה לאפשרית בכלל). לאחר מכן נכנסים לשדה המשחק הטיפולי, בו התרופות מקבלות מקום של כבוד.
הסיכונים האפשריים של מחלות זיהומיות
למרבה הצער יש כיום לא מעט זיהומים אפשריים במערכות הרבייה, הן של הגבר והן של האישה. די אם נזכיר שמות מוכרים ומלחיצים דוגמת זיבה, כלמידיה, עגבת או הרפס. לכל מחלה זיהומית יש את הסיכונים שלה, אבל ברמה הכללית אפשר לטעון שמדובר במצבים המסכנים את הכניסה להריון וגם את עצם ההריון התקין. אישה הרה הנבדקת במחלת הכלמידיה למשל עלולה לסבול מהפלות, מירידה מוקדמת של מים (שמעמידה את העובר בסכנה) וגם מומחים בעובר.
עוד לפני הטיפול: חייבים אבחון מדויק
כלל מפתח בהצלחה של טיפולים רבים הוא אבחון מוקדם ומלא של הבעיה. אבחון שכזה יהפוך את ההתמודדות איתה לפשוטה מעט יותר, והוא חשוב על אחת כמה וכמה במקרה של זיהומים במחלות הרבייה. החשש הוא שהזיהומים יתפתחו למימדים גדולים וישפיעו על רמת התפקוד של המערכת וכן על האיברים הקשורים לה וסמוכים אליה. כאשר יש זיהום בגוף האישה והעובר נחשף אליו – למשל בעת המעבר בתעלת הלידה – הסיכון עולה פלאים.
אם ישנו חשד ולו הקטן ביותר לזיהום או לבעיה אחרת הקשורה למערכת הרבייה, תהיה זו המלצה מובנת מאליה לגשת בהקדם האפשרי לאבחון של רופא מומחה הבקיא בשדה המשחק. הבעיה כאן היא שחלק ניכר מהמחלות הזיהומיות לא כולל תסמינים הניתנים לזיהוי מוחלט, אפילו בשלבים מתקדמים יחסית. כדי ללמוד על הזיהום צריך להיות ערים במיוחד לכל תסמין או לבצע בדיקות אבחון כלליות מדי פעם. אם מנסים תקופה מסוימת להיכנס להריון ללא הצלחה, גיחה לבדיקה אצל הרופא יכולה להיות רעיון מתבקש.
מגוון רחב של תרופות
בעזרת טיפול נכון ניתן להתגבר על הבעיה של זיהומים במערכת הרבייה בצורה מהירה בלי שתהיה פגיעה במערכת הרבייה, וזאת הודות להתפתחות הטכנולוגיה הרפואית במהלך שנים. פעם בעיות מהסוג הזה היו עלולות להעמיד את האדם הסובל מהן בסכנת חיים, כאשר כיום ניתן להתגבר על הבעיה, לחזור לשגרה וכמובן שגם לעמוד בהצלחה באתגר הרבייה.
האתגר הגדול הוא לזהות קודם כל באופן מדויק את הזיהום, כפי שראינו מעלה, ולהתאים את התרופות הספציפיות לאדם שמקבל אותן: מבחינת המאפיינים שלו, דרגת החומרה של הבעיה, מיקום הזיהום וכן הלאה.
בהתאם לכך יקבע הגורם הרפואי את סוג התרופות שיקבל האדם וגם את המינון, כאשר אין כאן מקום ולו לסטייה הקטנה ביותר מההנחיות של הגורם הרפואי. כך למשל כלמידיה ניתן לפתור באמצעות דוקסיצקלין (100 מ"ג) הניתן פעמיים ביום לתקופה של כעשרה ימים, או לחלופין אריתרומיצין (500 מ"ג) אותו לוקחים ארבע פעמים ביום לפרק זמן דומה. חלק מהתרופות כוללות תופעות לוואי שליליות ועלולות להשפיע לרעה על בריאות המטופל, כולל על מערכת הרבייה שלו, כאשר לא נוטלים אותן בצורה הנדרשת.