נסיונות של זוג להיכנס להריון עלולים להיות עקרים עקב אלף ואחת סיבות, שיכולות להיות קשורות לגבר, לאישה או לשניהם גם יחד.
יש אינספור קשיים ובעיות אפשריות, שעלולים להביא לתסכול ולתקופה ארוכה של נסיונות, לפעמים בלי שרואים את האור בקצה המנהרה. החדשות המעט יותר מעודדות הן שברפואה המודרנית יש מספיק פתרונות לעקרות ולבעיות בפוריות, עם מגוון לא מבוטל של תרופות שאפשר להתבסס עליהן בתרחישים שונים. אז מהן התרופות העיקריות המהוות חלק מטיפולי הפוריות כיום?
תרופות כקו ראשון של טיפולי פוריות
כבר בנקודה הזו צריך לציין שעוד לא פותחה התרופה שתאפשר למי שנוטל אותה להתגבר באופן מוחלט על הבעיות שלו בפוריות, כשסביר להניח שגם לא נראה תרופות מהסוג הזה בעתיד הנראה לעין. יחד עם זאת יש תרופות אשר ניתן להשתמש בהן בשלב ראשון במטרה להגביר את הסיכויים לביוץ מוצלח.
התרופה העיקרית הנמצאת בשדה המשחק היא איקקלומין, הידועה גם בשמות קלומיפן ציטרט או קלומיד. באמצעות הטיפול התרופתי ניתן להתמודד בהצלחה עם תרחישים בהם הביוץ אינו מתרחש או מתרחש בתדירות נמוכה יותר, כשיש ירידה שאינה משמעותית יתר על המידה בספירת הזרע של בן הזוג וגם כאשר בני הזוג לא מצליחים להיכנס להריון אבל לא יודעים מהי הסיבה הספציפית לכך.
את התרופות נוטלים בצורה של טבליות לבליעה, על פי המינון הספציפי שנקבע על ידי הרופא. מיותר לציין שאין כאן מקום לסטות ולו במילימטר אחד מההנחיות הספציפיות של הרופא, כאשר שסטייה שכזו עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך.
במהלך השנים נכנסו לשדה המשחק תרופות נוספות, שאמורות לבצע את המשימה החשובה שתוארה כאן בצורה יעילה אפילו יותר מאלה המסורתיות. כך למשל תרופה בשם לטרוזול, אשר נעשה בה שימוש בארצות הברית לאחר מחקרים שהראו שהאפקטיביות שלה בהגשמת פתרון בעיית הפוריות היא גבוהה יותר. יש לציין שהתרופה הזו עדיין אינה נמצאת בשימוש מסחרי בישראל, אבל ייתכן שבשנים הקרובות היא תהפוך ללגיטימית יותר.
תרופות לתמיכה בתהליכים מורכביים
השאיפה הראשונה תהיה לפתור את בעיות הפוריות באמצעות בירור הגורמים המביאים לה, כי לפעמים יש בעיה אחרת שמצריכה פתרון או דבר מה שבני הזוג אינם עושים כשורה. בדרך כלל נהוג להתחיל את הטיפול בנטילה של תרופות, כפי שתוארו מעלה, לתקופה של כשלושה עד שישה חודשים. אם מתגלה כי בתום התקופה הבעייה נשארה בעינה, יכול מאד להיות שהגורם הרפואי יחליט שאין מנוס אלא להתקדם לטיפולים מורכבים מעט יותר.
לא מעט מטיפולי הפוריות המורכבים מבוססים על דרכים אחרות להשלים את המשימה שנראית לפרקים בלתי אפשרית, כאשר מטרת התרופות במקרה הזה היא ללוות את התהליך, למנוע סיבוכים לא רצויים ולעיתים גם להקל על תופעות הלוואי.
אפשר להדגים את הנקודה הזו באמצעות הפרייה חוץ גופית (IVF), העומדת בראש תכנית הטיפולים כיום לבעיות פוריות. ההפריה החוץ גופית מבוסס על הרעיון של קבלת ביציות מבת הזוג (ביציות שצריכות להיות בשלות) וכן זרע, שיכול להינתן על ידי בן הזוג או תורם אחר.
ההפריה כאן נעשית בתנאי מעבדה, כאשר לאחר הגידול הראשוני של העוברים בתנאי המבחנה הם יוחזרו לרחם של האישה. זהו תהליך כירורגי מורכב, כאשר מטרת התרופות ביחס אליו היא להחזיר את השליטה למערכת ההורמונלית של אותה אישה, למנוע מצבים בעייתיים של אי סדירות בביוץ כגון: הקדמת הביוץ או אפילו לדכא לפרק זמן מסוים את הביוץ.
בכל מקרה צריך לקחת בחשבון תהליך מורכב, מבחינה פיזית אבל גם נפשית ולהיערך לכך בהתאם.