קיימות הוכחות מדעיות חזקות המוכיחות שאלכוהול וסמים מפחיתים פוריות בקרב גברים ונשים, ולכן רופאים מציידים בני זוג בהנחיות פרטניות לגבי צריכת סמים ואלכוהול כשהם מנסים להרות. לנשים המנסות להביא ילד לעולם מומלץ לא לשתות אלכוהול או לצרוך סמים בכלל, על מנת למנוע ככל הניתן את הסיכונים הבריאותיים לתינוק.
ביקורות שנערכו לאחרונה הראו שסיכוני צריכת סמים ואלכוהול במהלך ההיריון מובילה למשקל לידה נמוך ולידה מוקדמת. אימהות הסובלות מדיכאון שלאחר לידה או נשים ללא תמיכת בן זוג או בני משפחה, מזלזלות בהשפעת הסמים והאלכוהול על הדיכאון שלהן.
פוריות ואלכוהול בנשים
מעבר לבעיות הנגרמות לאחר ההיריון כתוצאה מצריכה מופרזת של אלכוהול במהלך ההיריון, השתייה גורמת לאישה להיות פחות פורייה באופן משמעותי. קיים קשר בין שתייה ופוריות, למרות שהקשר המדויק אינו ברור עדיין.
מחקרים רבים הוכיחו כי גם שתייה מתונה עשויה להשפיע. אחד המחקרים הראה ששתיית אלכוהול בכמות של בין אחד לחמישה משקאות בשבוע, עשוי להפחית את סיכויי הנשים להרות, וכי עשרה משקאות או יותר מפחיתים את סיכוי התפיסה אפילו יותר.
גברים, אלכוהול ותפיסה – לא רק הפריון הנשי מושפע מאלכוהול. צריכה מוגזמת של אלכוהול על ידי גברים מפחיתה את רמות הטסטוסטרון, איכות הזרע וכמותו. הוא עשוי להפחית אף את החשק המיני ולגרום לאימפוטנציה. הפחתת כמויות השתייה, או הימנעות מוחלטת, הופכות במהירות השפעות אלו.
מריחואנה
מחקר ישן ביותר, שפורסם בשנת 1990 בכתב העת Journal of Epidemology, דיווח שנשים שעישנו מריחואנה נמצאו בסיכון מוגבר לבעיות פוריות עקב חוסר ביוץ. לא ברור בדיוק מה גרם לעצירת הביוץ, אך החוקרים סבורים שהתערבות עם ציר HPO, המסדיר הורמונים בין ההיפותלמוס, בלוטת יותר המוח, לבין השחלות, נפגע כתוצאה מהשפעת הסם. שימוש במריחואנה גורם לירידה ברמות הורמון luteinizing, לו זקוקה אישה להשגת ביוץ תקין.
החוקרים מצאו שהסיכון גבוה יותר בקרב נשים שהשתמשו במריחואנה בתוך שנה מתחילת הניסיונות להיכנס להיריון, בהשוואה לנשים שהשתמשו בה בעבר. מריחואנה מאטה גם את תנועת הביצית בשחלות, ועשויה למנוע השתלה ברחם. קיים חלון זמן קטן להשתלת העובר, והסם מקשה על העיתוי המוצלח של ניסיון העובר להישתל, ומשבש אותו, ולכן ההיריון אינו מתרחש.
קוקאין
השפעות הקוקאין על הפוריות ברורות לחלוטין. בדומה למריחואנה, השימוש בקוקאין מדכא ביוץ לחלוטין באמצעות הפרעה לביוץ ותפקוד השחלות. הסם מעלה אף את רמת ההורמון פרולקטין, אשר משבש את האיזון ההורמונאלי והמחזור החודשי. מחקרים הראו שפגיעה בחצוצרות עולה עם השימוש בקוקאין.
השפעות הקוקאין על הפוריות מתבטאות בלידה מוקדמת, קרעי קרומים, והיפרדות השליה, מצב בו השליה מתנתקת מהרחם, מה שגורם לקרישי דם חמורים לאם, לידה מוקדמת, או מות התינוק. קוקאין עובר בקלות את מחסום השליה ומאוחסן בקרומי השליה, במצב הגורם להשלכות עמוקות. מחקרים שניתחו את המומים המולדים ציינו מתאם בין שימוש בקוקאין והסיכון לשפה שסועה בתינוק.
אופיאטים
התמכרות לאופיאטים מסובכת במהלך ההיריון. העובר חולק את אספקת הדם של האם, והסם עובר אליו במינונים קטלניים הגורמים לתינוק לפתח תסמיני גמילה קשים עם הלידה. נשים המכורות לאופיום נמצאות במלכוד. אם הן מקבלות מינונים גבוהים מידי, התינוקות שלהן מושפעים בקלות. אם הן נגמלות בבת אחת, התינוקות שלהן עשויים למות.
טיפול מתדון הוא החלופה המועדפת, והוא פחות מזיק מאשר נטילת הרואין במהלך ההיריון, אך גם במקרה זה, המתדון עלול לגרום לסיבוכים לאחר הלידה, המתבטאים בלידת פגים שנולדו במשקל לידה נמוך, ועיכובים התפתחותיים. שימוש באופיום קשור אף ללידת עובר מת.
אורח חיים בריא הוא המפתח לפוריות בכושר מעולה והריון בריא. זה כולל אוכל טוב ופעילות גופנית כדי לוודא משקל בריא. וכמובן שהימנעות משתיית אלכוהול וצריכת סמים, הן חלק מאורח חיים בריא.