זרע חייב לשחות אל ריר צוואר הרחם דרך הנרתיק, אל תוך הרחם. בלוטות קטנות המרפדות את צוואר הרחם יוצרות את ריר צוואר הרחם. הריר חייב לספק תמיכה תזונתית לזרע ולשמור על העקביות הנכונה. ריר מועט או "דביק" מדי עשוי להפריע לתנועת זרע, הגורמת לעקרות.
ריר צוואר הרחם מופרש על ידי בלוטות בצוואר הרחם, הנמצאות בחלק התחתון של הרחם הנפתח אל הנרתיק. במצב רגיל, הריר עבה ובלתי חדיר לזרע, עד סמוך לשחרור הביצית. ואז, ממש טרם הביוץ, הריר מתבהר וגמיש, בשל הגברה בהורמון אסטרוגן. כתוצאה מכך, זרע יכול לעבור דרך הריר אל הרחם ומשם אל החצוצרות, ליצירת הפריה.
כשרמות האסטרוגן גדלות לפני הביוץ, הן מובילות לייצור ריר מוגבר ההופך ל"מימי" ובכך משתפרת תנועת הזרע. תרופות מסוימות, כגון קלומיד, עשויות להשפיע באופן שלילי על הריר, וגורמות לו להתעבות.
הגורמים לבעיות בצוואר הרחם
אם מתגלה שקיימות בעיות בריר צוואר הרחם, או חריגות במבנה, המצב עלול למנוע מהזרע לחדור לרחם, או שהוא עשוי לקדם הרס זרע. בעיות אלו עשויות להיגרם כתוצאה מגורמים רבים, הכוללים:
היצרות צוואר הרחם
זהו מונח רפואי המתייחס להצטמצמות צוואר הרחם. אישה עשויה להיוולד עם תעלה צרה בצוואר הרחם, אך בדרך כלל המצב נובע כתוצאה מהליכים רפואיים כגון ביופסיה, בהם צוואר הרחם עובר הליך כירורגי פולשני.
במקרים חמורים, הדם העובר מדי חודש עם המחזור החודשי, אינו יכול לעבור דרך צוואר הרחם, וגורם לסתימה כואבת. תסמיני היצרות צוואר הרחם כוללים הפחתת דימום במחזור החודשי עם התכווצויות כאבות. מצב זה משמעותי לבעיות פריון, היות ותעלה צרה מקשה על הזרע להגיע אל הרחם.
חריגות במבנה הרחם. בעיות אלו עשויות להיות נוכחות מלידה.
ניתוחים או הליכים רפואיים בעבר. כגון ביופסיה בבסיס צוואר הרחם או הרחבה וגרידה. הליכים אלו עשויים להפחית פוריות, אם בוצעו באופן שפגע ברירית צוואר הרחם או ברחם, אך זהו מצב נדיר.
חשיפה לתרופות מסוימות לפני הלידה, כגון DES. תרופות אלו עלולות לגרום לעיוותי הרחם, וכתוצאה מכך לעקרות.
ליקויי ריר צוואר הרחם. עשויים להשפיע על תנועת הזרע דרך הנרתיק וצוואר הרחם.
נוגדנים לזרע אותם ניתן למצוא בצוואר הרחם. אלו עשויים להרוג את הזרע או להשפיע על יכולתו לנוע כרגיל. נוגדנים אלו מיוצרים על ידי ריר צוואר הרחם המפרש בטעות את תנועת הזרע כפלישת פתוגנים. נוגדנים אלו נמצאים לרוב "מתים" או דוממים לאחר המשגל. לעיתים נדירות, הגבר מייצר נוגדנים לזרע שלו.
ריר חריג בצוואר הרחם עשוי להתבטא בחדירת חיידקים לנרתיק, הגורמים לזיהום בצוואר הרחם, ולעיתים להרס הזרע.
אם בעיות בצוואר הרחם גורמות לעקרות, המצב מתרחש רק בקרב נשים שיש להן בעיה כרונית בצוואר הרחם, או בקרב נשים שעברו טיפול לגילוי גידול טרום סרטני של צוואר הרחם.
אבחון
הרופא מבצע בדיקות כדי לקבוע אם צוואר הרחם צר, ואם מתרחש בו זיהום. הבדיקות הקובעות אם הריר בצוואר הרחם מקדם הרס זרע, משמשות לעיתים נדירות, היות ובדיקות אלו אינן חוזות במדויק את הסיכוי להריון.
טיפולים לבעיות צוואר הרחם
החדשות הטובות הן שמצבים אלו ניתנים היטב לטיפול. הרופא יכול להרחיב את צוואר הרחם באמצעות הרדמה מקומית, או במקרים מסוימים לחתוך חלק מרקמת צוואר הרחם ליצירת תעלה רחבה יותר.
טיפול נוסף הוא שימוש בהזרעה תוך רחמית (IUI). בהליך זה, זרע שהוכן במיוחד מוחדר ישירות לרחם באמצעות צנתר קטן, למניעת חשיפת הזרע אל ריר צוואר, הימנעות הידבקותו בזיהומים אפשריים, והבטחת הגעתו אל הרחם.