כל הקשור בטיפולי פוריות בישראל נמצא בעדיפות גבוהה. מספר המרפאות והמכונים המספק שירותי פוריות נחשב לאחד הגבוהים בעולם וביטוי לחשיבות הלאומית ניתן למצוא גם בעובדה שסל הבריאות כולל מגוון פתרונות בנושא טיפולי פוריות.
ככלל, ניתן לראות שאמנם את טיפולי הפוריות עצמם מספקות קופות החולים, אולם הזכאות של כל אדם להביא צאצאים לעולם באמצעות קבלת טיפולים מתאימים במקרה הצורך מעוגנת בהנחיות משרד הבריאות וועדות הסל.
טיפולי הפוריות נועדו לסייע לנשים ולזוגות שאינם מצליחים להביא ילדים לעולם בתוך תקופת זמן של כשנה בדרך כלל.
הטיפולים שבסל הבריאות נועדו לספק מענה למקרים שישנם בעיות באיכות הזרע, כאשר יש בעיות במחזור החודשי של האישה מטעמים הורמונליים, בשל בעיות בחצוצרות ולעיתים גם בשל סיבות שאינן מאובחנות אך יש בהן כדי למנוע הבאת ילדים באופן רגיל ונורמלי.
גיל הזכאות
הטיפול הנפוץ ביותר בתחום טיפולים הפוריות הוא הפריית מבחנה. פרוצדורה זאת, שכוללת הפרייה של ביצית מחוץ לגוף האישה, נכללת בסל הבריאות וכך גם כל הטיפולים המורכבים הנלווים לכך.
מגבלת הגיל לקבלת טיפולי פוריות מסוג זה בכפוף לסל הבריאות עומדת על גיל ארבעים וחמש (הגיל הקובע הוא גיל האישה, כמובן). במידה והאישה זקוקה לטיפולי פוריות המבוססים על תרומת ביציות, ישנה אפשרות לאשר את הטיפולים במימון קופות החולים גם עד לגיל חמישים וארבע. למותר לציין שאישור קבלת הטיפולים לא מותנה אך ורק בגיל המטופלת. יש צורך לוודא קריטריונים בריאותיים שונים וכן לבצע בדיקות שונות לפני שניתן יהיה לאשר את קבלת הטיפולים בהתאם.
ילדים לזוגות ולחד הוריות
נכון למועד כתיבת שורות אלה, הזכות לטיפולי פוריות מוענקת לזוגות החפצים להביא ביחד ילד לעולם וכן גם לאימהות המבקשות להביא ילד לעולם בתור משפחה חד הורית. במידה ומדובר בזוג, ששניהם מעוניינים להביא ילדים לעולם, תישאל השאלה האם לשניהם יש או אין ילדים משותפים. במידה ואין להם ילדים משותפים כלל או שיש להם רק ילד משותף אחד, יאושרו להם טיפולי פוריות. גם לאישה ללא ילדים או זו שיש לה ילד אחד יאושרו טיפולי פוריות בתנאי שתימצא מתאימה מבחינת קריטריונים רפואיים.
טיפולים הורמונליים לשיפור הפוריות
במסגרת הטיפולים שבסל הבריאות תקבל האישה תרופות הורמונליות. מטרתם של אלה היא לא רק לשפר את הפוריות של האישה אלא גם לאפשר התפתחות תקינה של כמה וכמה ביציות המוכנות להפריה.
בזכות היבט זה של טיפולי הפוריות ניתן להעלות במידה ניכרת את הסיכוי להתפתחות היריון תקין. את הביציות המופרות העודפות ניתן להקפיא, כך שאם סבב אחד של טיפולי פוריות לא הצליח לא חייבים לחזור על כל הטיפול ההורמונאלי המורכב (שניתן בדרך כלל בזריקות). במידה ועולה הצורך בכך, ניתן יהיה פשוט להשיב ביצית מופרת נוספת לגוף האישה לצורך התפתחות היריון נוסף.
עוברים איכותיים ובריאים
הטיפולים שמאושרים בסל הבריאות כוללים לא רק את ההיבט ההורמונאלי אלא כמה וכמה שלבים חשובים. את הטיפולים אגב, ניתן לקבל ביחידות להפריה חוץ גופית בכל רחבי הארץ, במרכז הרפואי הנגיש ביותר לאישה ולבני הזוג.
בשלב הראשון של הטיפולים יתבצעו בדיקות שונות במעבדה, כדי לוודא שלא צפויים סיכוני היריון מיוחדים. בהתאם לממצאים ולסיבות שמונעות היריון טבעי בונים עבור כל מטופלת פרוטוקול אינדיבידואלי שימקסם את סיכויי ההיריון ויקבע את אופי ההתערבות ואת הצורך במעקב. בהמשך, לאחר קבלת טיפול הורמונלי ישאבו הביציות לצורך הפריה. כשהעוברים יגדלו מעט איכותם תיבדק והם יוחזרו לרחמה של האישה בהליך פשוט, שלא מצריך הרדמה.