טיפולי פוריות מצריכים שיתוף פעולה מצד גורמים רבים לצורך השגת הצלחה – עובר תקין, לאחר מכן היריון תקין ולבסוף ילד בריא. שיתוף הפעולה צריך להתקיים כמובן בין יחידה לטיפולי פוריות במרכז רפואי, רופא נשים, האישה שמקבלת את הטיפול, בן הזוג (אם יש כזה). בנוסף, חשוב שיהיה גם שיתוף פעולה מטעם המעסיק ולא רק מפני שהאישה צריכה להיות חשובה לכמה שפחות לחץ או מתח.
שיתוף הפעולה של מקום העבודה נדרש מכיוון שחלק מהתהליך של טיפולי הפוריות יכול להתבצע גם במקום העבודה עצמו וכן מכיוון שבהחלט יתכן שהמטופלת (ולעיתים גם המטופל במקרה של טיפולי פוריות לגבר) יצטרכו להיעדר מהעבודה, להחסיר מדי פעם יום זה או אחר או להגיע בשעה מאוחרת מהרגיל, בשל ביצוע של בדיקות מעקב שונות במכוני הפוריות או בבתי החולים.
טיפול הורמונלי גם בעבודה
כמעט כל סוגי טיפולי הפוריות יצריכו שימוש בתכשירים הורמונליים. חלק מאותם תכשירים (שכן אין אלה בדיוק תרופות) ניתן באמצעות זריקה. חלק מהתכשירים יכול להינתן גם באמצעים אחרים, אולם בדרך כלל לא יהיה מנוס מקבלת חלק מהטיפול בזריקות. את כמות הזריקות יקבע פרוטוקול רפואי ותהיה משמעות גם לממצאי הבדיקות תוך כדי התהליך.
את זריקות ההורמונים ניתן לקבל גם בקופות החולים או בבתי החולים, אולם בשל הצורך בהזרקה בתדירות גבוהה נשים רבות מבצעות את הזרקת ההורמונים באופן עצמי (לרוב באזור הבטן). מכיוון שחשוב להקפיד על פרוטוקול הטיפול שנקבע ומכיוון שחשוב מאוד שהטיפול ההורמונלי יתבצע בשעות מוגדרות וללא עיכובים, אין זה נדיר שלפחות חלק מהטיפול הזה נעשה במקום העבודה עצמו. מובן, שאת השלבים האחרים של הטיפול כגון בדיקות אולטרה סאונד ובדיקת הצלחת ההפריה ומעקב ההיריון יתבצעו במרפאות הפוריות ובמרכזי ההפריה החוץ גופית.
חובותיו של המעסיק
למרות שהמעסיק הוא לא הגורם המרכזי שיביא להצלחת או אי הצלחת טיפולי הפוריות, יש לו בהחלט אחריות עקיפה למשך באספקת תנאי עבודה נאותים, עם כמה שפחות לחץ ומתח עבור העובדת. מלבד חובה אנושית ומוסרית זאת, למעסיק יש כמה וכמה חובות המוגדרות היטב בחקיקה וגם בפסיקות שונות של בתי המשפט בארץ. למשל:
- לאחר שעובדת (או עובד) שהודיעו למעסיק על הצורך בהיעדרות לצורך קבלת טיפולי פוריות נאסר על המעסיק לנכות משכרם או לחייב אותם בגין ימי חופשה בשל ההיעדרות. טיפולי פוריות מוכרים כימי מחלה לכל דבר, גם אם לא מדובר במחלה במובן הרשמי של המילה.
- ראוי לציין שבשל טיפולי פוריות יוכלו גבר או אישה להיעדר מעבודתם עד לשניים עשר יום בתשלום לכל שנה. זוהי עובדה חשובה שכן ישנם אנשים המתמודדים עם טיפולי פוריות במשך חודשים ארוכים ולעיתים גם במשך שנים.
- על המעסיק נאסר לפטר עובדת שהודיעה לו על כך שהיא עוברת טיפולי פוריות. גם אם מדובר בפיטורין שאינם קשורים באופן ישיר להיעדרויות לצורך טיפולים ובדיקות, נאסר לפטר את העובדת. יש לציין שרק במקרים חריגים מאוד ובכפוף לקבלת אישור מיוחד ניתן יהיה לפטר עובדת במצב כזה. איסור הפיטורין, אגב, תקף לא רק לתקופת הטיפולים אלא גם למספר חודשים לאחר סיומם.
לסיכום, מלבד זכותן של נשים רבות וכן של גברים רבים לקבל טיפולי פוריות במימון של המדינה (באמצעות סל הבריאות), יש לאישה (וגם לגבר שעובר טיפולי פוריות) גם זכויות בהקשר של מקום העבודה. ישנה זכות בסיסית למניעת פיטורין, ישנה זכות לנצל ימי חופשת מחלה לצורך היעדרות ובמידה ויש צורך, ראוי שהמעסיק יאפשר לבצע הליכים מסוימים של טיפולי הפוריות גם במקום העבודה (בפרטיות כמובן).