כימותרפיה עלולה להפסיק את תפקוד השחלות למשך זמן מה, או אולי לצמיתות. הזמניות או הקביעות של אי הפוריות תלויה בחלקה בתרופות ובמינונים הנקבעים לאישה. תרופות כימותרפיות מסוימות נוטות, יותר מאחרות, לגרום לעקרות.
כדי להבין את הסיכונים, יש לשאול את הרופאים אם התרופות או הטיפולים צפויים לגרום לעקרות.
אי פוריות קבועה סבירה יותר כשאישה מקבלת מינונים גבוהים יותר של התרופות. בנוסף, סביר יותר שהבעיות יתרחשו בקרב נשים מבוגרות יותר, במיוחד אם אישה מתקרבת לגיל המעבר. תרופות כימותרפיות מסוימות עלולות להזיק באופן משמעותי לביציות השחלות, כך שגם לאחר סיום הטיפול, אישה עשויה שלא להצליח להיכנס להריון ויתכן שתחווה תסמיני גיל המעבר.
השפעות טיפולים תרופתיים על הפריון
בקרב חלק מהנשים, למרות שהמחזור החודשי שלהן מפסיק במהלך כימותרפיה, הן עדיין מסוגלות לייצר ביציות ועדיין מצליחות להיכנס להריון. אם אישה מקבלת תרופות כימותרפיות בהריון, הן עלולות להזיק לתינוק, והרופא ייעץ לה בעניין זה.
אי פוריות זמנית – במקרה זה, המחזור החודשי עשוי להיות לא סדיר או להפסיק במהלך הטיפול, אך הוא ישוב למסלול כשהטיפול יסתיים. מצב זה מתרחש בקרב כשליש מכלל הנשים המקבלות כימותרפיה. זה לוקח בסביבות חצי שנה עד שהמחזור שב למצב נורמאלי לאחר סיום הכימותרפיה.
גיל מעבר מוקדם – במקרה זה, המחזור החודשי אינו סדיר ולאחר מכן מפסיק לחלוטין. בהתאם לסוג הסרטן, הרופא עשוי לרשום טיול בתחליפי הורמונים (HRT) על מנת להפחית את התסמינים. טיפול זה מתחיל לאחר הכימותרפיה ומסייע במניעת תסמיני גיל המעבר, אך ההורמונים אינם מסייעים להתחלת ייצור ביציות שוב, ואינם מטפלים בבעיות הפוריות.
ייעוץ עם מומחה פוריות לחקירת אפשרויות שימור הפוריות – אישה יכולה לשאול אף על אפשרויות פריון אחרות, כגון תרומת ביציות.
שיטות לשמירת הפוריות
תהליך שמירת הפוריות אינו קל, אך קיימות מספר דרכים לעשות זאת, כגון הקפאת עוברים; הקפאת ביציות; והקפאת רקמת השחלות. שיטות אלו מתבצעות לפני שהכימותרפיה מתחילה. כדי להקפיא עוברים וביציות יש צורך בתרופות כדי לעורר את השחלות, והרופא אוסף ביציות.
תהליך זה כרוך בשתי בעיות אפשריות. ראשית, זה עלול להיות מעט מורכב יותר לקבל טיפול זה עם סוגי סרטן מסוימים. אם אישה סובלת מסרטן השד ולוקחת הורמונים, למשל, מומחה הפוריות ידון עימה לגבי תרופות הפוריות אותן היא יכולה לקבל.
שנית, זה עשוי לארוך מספר שבועות עד שהשחלות יתעוררו וניתן יהיה לאסוף את הביציות. מומחה הפוריות עשוי שלא לרצות להמתין להתחיל עם הכימותרפיה כל כך הרבה זמן. בהתאם למועד המחזור החודשי האחרון, זה עלול לארוך בסביבות שבועיים, ולכן בהחלט שווה לשאול את הרופא אם הליך זה אפשרי.
מספר מחקרים בוחנים הסרת רקמה מהשחלות והקפאתה לפני תחילת הכימותרפיה. הרעיון הוא שלאחר הטיפול, ניתן יהיה להשיב את רקמת השחלות. אם הרקמה מתחילה לתפקד כרגיל, ניתן לייצר ביציות והפוריות נשמרת. כארבעים תינוקות נולדו ברחבי העולם לאחר טיפול זה, ועדיין מוקדם מדי לקבוע אם הטיפול יעבוד טוב מספיק על מנת לבצעו באופן נפוץ יותר. אך עד כה, התוצאות נראות מבטיחות.
כניסה להריון לאחר טיפול
רוב הרופאים מייעצים לנשים להמתין שנתיים לאחר טיפול כימותרפי לפני הכניסה להריון, אך לא בגלל שההיריון עלול להשפיע על הסרטן. הם ממליצים לעשות זאת, כיוון שאם הסרטן עלול לשוב, סביר להניח שהוא ישוב במהלך השנתיים הראשונות לאחר האבחון.
אם הסרטן שב, יהיה צורך בטיפול נוסף. לא קיימת כל עדות מדעית המוכיחה שהריון מגביר את הסיכון לחלות בסרטן השד או העור בפעם שנייה. שני סוגי סרטן אלו מושפעים בדרך כלל מהורמוני הריון.
עוד בנושא: