הקפדה על משקל בריא חשובה לבריאות הכללית והרווחה, אך מחקרים מצביעים על השפעה ישירה של המשקל גם על הפוריות ועל תוצאות טובות של טיפולי פוריות והשגת הריון.
בעוד שהסברה הרווחת היא שההשפעה השלילית של המשקל על הפריון קשורה לעודף משקל, נשים הסובלות מתת משקל, ב-BMI נמוך מ-19, אינן מקבלות מספיק חומרים מזינים, מה שעלול לגרום לגופן לבייץ לעיתים רחוקות או בכלל לא.
בקרב נשים הסובלות מעודף משקל, עלייה ברמות האינסולין עלולה לגרום לשחלות לשכפל הורמונים גבריים ולהפסיק לשחרר ביציות, במצב הגורם לתפקוד לקוי של הביוץ. שינויים מתונים במשקל מאפשרים לנשים הסובלות מעודף משקל ומתת משקל לשוב ולבייץ באופן טבעי ללא צורך בתרופות פוריות.
השפעת משקל על הפריון: גברים – נשים אינן היחידות הנפגעות ממשקל ופריון. גברים סובלים מסיבוכים זהים, שכן עודף משקל או תת משקל גורם לשינויים בגוף. השמנת יתר חמורה בקרב גברים משפיעה על הפוריות באמצעות חוסר איזון בהורמונים הקשורים לייצור זרע, כלומר, תנועת וספירת זרע נמוכה.
משקל הגוף הבריא להריון תקין
משקל גוף בריא גורם לתוצאות משופרות של טיפולי פוריות מבחינת האם והעובר. השמנת יתר מוגדרת באמצעות מדד מחושב של גובה ומשקל על מנת לקבוע את מדדת מסת הגוף, או ה-BMI.
BMI תקין מוגדר באמצעות מדד של פחות מ-25; משקל עודף מוגדר באמצעות BMI של 25 ומעלה; השמנה מוגדרת באמצעות BMI של 30-34.9; השמנת יתר מוגדרת באמצעות BMI של 35-39; והשמנת יתר חולנית מוגדרת באמצעות BMI של ארבעים ומעלה.
BMI תקין לטיפולי פוריות
כשנשים נמצאות מתחת ל-BMI התקין או שהן סובלות מעודף משקל, הן אינן מצליחות להשיג תוצאות מוצלחות של טיפולי פריון. חלק מהסיבוכים העלולים להתעורר כתוצאה ממדדי BMI גבוהים עשויים לכלול תגובה נמוכה יותר לתרופות המשמשות לוויסות הביוץ או התרחשותו; וצורך גדול במינון תרופות, במיוחד בקרב נשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS).
בתגובה לתרופות המשמשות לעידוד הביוץ, נשים הסובלות מעודף משקל או השמנת יתר קיצונית חוות תדירות גבוהה יותר להריונות מרובים. במצב זה מתרחשים סיבוכים משמעותיים יותר בקרב נשים עם BMI גבוה, בהשוואה להריונות מרובים בקרב נשים נם BMI תקין.
סיבוכי השמנת יתר בטיפולי פוריות
הסיבוכים הקשורים לטיפולי פוריות של הפריה חוץ גופית (IVF), כוללים:
- פחות ביציות המתאימות לטיפול.
- קושי רב יותר לשחזור ביציות עם סיכון מוגבר לדימום או פציעה.
- סיכוני ליקויים גבוהים יותר באיכות הביציות ותנועתן, כולל יתר לחץ דם.
- קושי מוגבר בהעברת הביציות לרחם.
- קושי מוגבר בהשתלת העובר.
- שיעורי הצלחה ירודים של טיפולי IVF.
נשים הסובלות מעודף משקל ונכנסות להריון, נמצאות בסיכונים מוגברים לסיבוכים במהלך ההיריון, העשויים לכלול:
תדירות גבוהה יותר של אובדן הריון מוקדם – כלומר, הפלה.
סיבוכים כירורגיים גדולים יותר – אם נדרש ניתוח כלשהו, הסיכויים להפלה גבוהים.
תדירות מוגברת של סיבוכי הריון – כגון יתר לחץ דם, סוכרת הריונית, רעלת הריון, וסיבוכי הריון אחרים.
סיכון מוגבר ללידה בניתוח קיסרי – שיעורי הניתוחים הקיסריים עומדים על כמעט חמישים אחוז בקרב נשים הסובלות מהשמנת יתר.
לידת תינוקות גדולים יותר – במצב המגביר את הסיבוכים ללידה נרתיקית.
חשוב לציין, שעם כל הסיבוכים האפשריים וההשפעות השליליות, ירידה ב-BMI באמצעות ירידה במשקל, משפרת באופן משמעותי את הצלחת טיפולי הפוריות, הפחתה בסיבוכי הטיפולים, והפחתה בסיבוכי ההיריון.
הנחיות ירידה במשקל בטיפולי פוריות – הרופא סוקר את ההיסטוריה הרפואית של האישה וקובע תוכנית טיפול ב-BMI גבוה. הוא מספק את המשאבים המתאימים, כולל המלצות על תוכניות הרזיה, ייעוץ תזונתי, שינויים תזונתיים ומשטר פעילות גופנית. מטרת הטיפול היא להגיע למצב הבריאותי הטוב ביותר האפשרי טרם תחילת הטיפול.