לא צריך לספר לכם על השכיחות הגבוהה יחסית של בעיות בפוריות, כאשר על פי ההערכות כ-20% מבין הזוגות צפויים לקשיים מהבחינה הזו.
הבעיות בפוריות עלולות להיגרם עקב נסיבות הקשורות לאישה (כ-40% מהמקרים), גורמים הקשורים לגבר (כ-40% גם כן) או שילוב של גורמים הקשורים לכל אחד מהצדדים (יתר המקרים).
במאמר הבא נדבר על גברים ועל הבעיות המאפיינות אותם, כאשר בניגוד למה שרבים חושבים כן יש כאן ירידה פוטנציאל בטיב הזרע עם השנים. אמנם הגבר ממשיך לייצר זרעים בכל החיים הבוגרים שלו, אבל יש מקרים בהם ייצור תאי הזרע עלול להיפגע עקב סיבות שונות: אימפוטנציה על הגורמים הרבים שלה, טיפולים תרופתיים או כימותרפיים, אורח חיים שאינו בריא (למשל התזונה).
כל אלה עלולים להביא לירידה ברמת הפוריות של הגבר עם השנים, ולהמלצה עבור גברים רבים לחשוב ברצינות על הקפאת הזרע. הקפאה זו יכולה להידרש גם כחלק מטיפולי הפרייה חוץ גופית עתידיים (רלוונטית אם הגבר לא מסוגל מבחינה פיזית להפיק זרע באיכות גבוהה) או להתאים כאשר הגבר רוצה לקבל "מרווח ביטחון" יחד עם מידה לא מבוטלת של שקט נפשי.
מהי הקפאת זרע?
במסגרת ההליך של הקפאת זרע הוא, כפי שניתן להסיק משמו, שומרים את הזרע בטמפרטורות נמוכות מאד (כמעט 200 מעלות צלזיוס) על מנת שניתן יהיה להשתמש בו בעתיד. יש לציין כי לא כל תאי הזרע אכן ישרדו את ההקפאה – ההערכות הן שכ-30% מבין התאים לא יישמרו באיכות שהופכת אותם לשימושיים – אבל עדיין מדובר בכמות מספקת שאמורה כן לאפשר לזרע לעשות את עבודתו. מנת זרע אחת יכולה אף לשמש את הגבר לבצע יותר מהפריה אחת.
כך זה מתבצע
כמו כל הליך רפואי, גם במקרה של הקפאת זרע יש צורך במספר בדיקות לבחינת ההתאמה של הגבר לתהליך. זה מתחיל עם בדיקות כלליות אשר מטרתן לוודא שלגבר עצמו אין מחלות מין, שמן הסתם יהפכו את כל התהליך להרבה פחות מומלץ ולמעשה לבלתי אפשרי מבחינה טכנית.
ההליך של הקפאת זרע, עם כל הטכנולוגיה והתנאים המיוחדים הדרושים, הוא פשוט מאד מבחינתו של הגבר. הוא צריך לספק מנת זרע בדרך שבה מספקים מנת זרע, ויכול לעשות זאת בבית החולים/בבנק הזרע, או אפילו בביתו (במקרה הזה חשוב להעביר את מנת הזרע למעבדה תוך עד שעה ממועד נתינת הזרע).
לאחר נתינת הזרע מתבצעת בדיקה של איכות נוזל הזרע, לאחריה ניתן לדעת האם אפשר לשמר אותו. אם בבדיקה עולה שריכוז הזרע הוא נמוך יחסית או שהתנועה שלו היא מינימלית, הרי שלא בטוח שיהיה טעם לשמר את המנה – הזכרנו כבר שרק כ-70% מבין תאי הזרע שומרים על טיבם לאחר ההקפאה.
עם ההעברה של הזרע להקפאה, וכאשר מקפידים על התנאים המתאימים לו, אמור הזרע להישמר היטב לתקופה של חמש שנים ויותר. המשמעות היא שגם אם תהיה ירידה בתקופה זו באיכות הזרע של הגבר – וכפי שטענו מעלה זה בהחלט יכול לקרות – יהיה לו מאגר של זרע תקין ואיכותי שאפשר יהיה להשתמש בו.
הבעיה העיקרית: המחיר
יחד עם הפשטות של התהליך, יש עדיין חסם מרכזי שמביא לכך שלא כל גבר מקפיא כיום את הזרע שלו. החסם הזה, ניחשתם נכון, הוא כלכלי. למרות שהקפאת הזרע לא מצריכה עשרות או מאות אלפי שקלים, עדיין צריך לקחת בחשבון מחיר של כ-1,000 ש"ח, פחות או יותר, עבור שנת ההקפאה הראשונה בשילוב עם בדיקת איכות הזרע שנשמר. לאחר מכן צריך לשלם סכום של כמה מאות שקלים בשנה על המשך ההקפאה.