צילום רחם הוא שיטה מיוחדת של רנטגן המייצר תמונות של צינוריות הרחם והחצוצרות, חלקי הגוף הנשי המעורבים בלידה ובמערכת הרבייה. הצילום מסייע להערכת גודל וצורת הרחם, כמו גם לבדיקת חצוצרות פתוחות.
אם חלקי מערכת הרבייה אינם פועלים כראוי, המצב עשוי להוביל לבעיות פוריות. הרחם, החצוצרות וצוואר הרחם הם הגורם לשלוש מתוך עשר בעיות אותן חווים זוגות הנתקלים בבעיות פוריות. צילום רחם מסייע לחקור חלק מהסיבות לבעיות אלו. לדוגמא, הוא עשוי לסייע לזהות אם החצוצרות פתוחות, שכן חסימת הצינורות עשויה למנוע מביצית להתחבר עם הזרע.
הצורך בביצוע צילום רחם
בדיקה זו נפוצה בקרב נשים המתקשות להיכנס להריון, ומאפשרת לרופא להעריך את צורת ומבנה הרחם, לגילוי כל הצטלקות באזור. הצילום מאפשר לרופא לבדוק שהחצוצרות אינן חסומות, ומאפשר אף לחקור הפלות חוזרות ונשנות, העשויות לגרום לבעיות ברחם.
הצילום מסייע אף לגלות בעיות אחרות באגן או ברחם, הכוללות:
- נוכחות גושי רקמות קטנות.
- פיסטולה.
- אזורים בהם קירות הרחם דבוקים זה לזה.
- נוכחות גידולים שאינם סרטניים בקיר הרחם.
- חסימת החצוצרות עקב זיהום או הצטלקות.
- סגירת החצוצרות בהליך קשירה או היפוך קשירה.
- פתיחה מחודשת של החצוצרות לאחר קשירה או סתימה.
מטרת צילום רחם
מבנים רכים חלולים ברחם קשים לזיהוי בצילום רנטגן, ולכן ההליך מבוצע עם החדרת צבע לרחם, לצינורות ולשחלות. צבע זה נקרא חומר ניגוד ומסייע ליצירת תמונות שימושיות. באמצעות חסימת קרן X, חומר הניגוד מבהיר את המבנים הנבחנים בלבן, ומסייע להראות את האזורים החשובים באמצעות הבלטתם על הרקע השחור של קרן ה-X.
מבצע בדיקה זו מתבונן על התמונות המוצגות על גבי מסך טלוויזיה. סוג מיוחד של מכשיר רנטגן מחובר למסך ומאפשר לטכנאי לבצע את הבדיקה על מנת לצפות בניגוד הממלא את הרחם והחצוצרות. כך ניתן לאתר בעיות או פגמים, או לוודא את העדרם.
אופן ביצוע צילום רחם
האישה מתבקשת לשכב על שולחן רנטגן, ולהחליק אל קצה השולחן עם הברכיים כפופות. חלק מהנשים עשויות לקבל כדור או זריקת הרגעה טרם ביצוע ההליך, אך לרוב אין צורך בכך. אזור הערווה מנוקה, וספקולום מוחדר לנרתיק. זהו מכשיר המשמש למריחה ומאפשר לרופא או לאחות להתבונן על צוואר הרחם.
הרופא מציב צינור דק הנקרא קטטר דרך צוואר הרחם לתוך הרחם, במצב העשוי להיות מעט לא נוח, אך אינו פוגע. חומר הניגוד מופעל בעדינות באמצעות הקטטר, וממלא בהדרגה את הרחם והחצוצרות.
המטופלת עשויה לחוש מעט לחץ ואולי מעט כאבים מסוג התכווצויות. כשחומר הניגוד ממלא את הרחם, הרופא מתחיל לבצע את התמונות באמצעות פלואורוסקופ. בשלב זה, המטופלת מתבקשת להישאר ללא תנועה, עד לסיום הבדיקה. לאחר מכן הקטטר והספקולום מוסרים, והאישה מקבלת מגבת סניטרית לספוג את חומר הניגוד.