ישנן צורות ביטוי של מחלת הסרטן בעלות השלכות ברורות על פוריות האישה. קשר בין סרטן ופוריות מתקיים למשל כאשר אישה מאובחנת כחולה בסרטן צוואר הרחם ויש גם שאלות מסוימות שעולות לגבי הקשר בין סרטן השד לבין פוריות. מתי הסרטן פוגע בפוריות? האם סרטן השד מונע אפשרות להרות בעתיד? האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לסרטן השד?
שימור פוריות וסרטן צוואר הרחם
צוואר הרחם הינו השם של אזור בחלקו התחתון של הרחם, לא רחוק מהנרתיק. באזור זה קיימת פעילות ניכרת של מערכת הלימפה, בשל קיומן של בלוטות. הופעת סרטן צוואר הרחם איננה נפוצה, יחסית, בוודאי שלא כמו מצבים של סרטן השד, אולם יש לכך משמעות ניכרת.
טיפול מקובל בקרב נשים שחלו בסרטן צוואר הרחם הינו ביצוע כריתה בהיקף משמעותי – גם של הרחם וגם של צוואר הרחם. טיפול כזה, נושא עימו משמעות ברורה – חוסר היכולת להרות. האם ניתן למצוא פתרון? מסתבר שיש ניתוח מיוחד שיכול לאפשר את שימור הפוריות גם בקרב חולות בסרטן צוואר הרחם.
לרוע המזל, לא כל החולות תוכלנה לעבור את הניתוח הזה. הבשורות הטובות – הניתוח שלא היה זמין בעבר בישראל התבצע גם אצלנו. אמנם נדרשה נוכחות של פרופסור מומחה מחו"ל, אך ההערכה היא שבעתיד יהיה הניתוח זמין יותר למטופלות גם בארץ ולא רק בחו"ל.
מומחים מסבירים שהניתוח לנשים החולות בסרטן צוואר הרחם ולא מעוניינות לאבד את היכולת להרות יתאים רק כאשר הסרטן מאובחן ומטופל בשלב יחסית מוקדם. במקום להסיר את צוואר הרחם, את הרחם ואת בלוטות הלימפה, מבצעים הסרה של צוואר הרחם בלבד. במהלך הטיפול מבצעים הרופאים חיבור בין הרחם לבין הנרתיק לאחר שמוסרות על פי רוב גם בלוטות הלימפה. במקרים מסוימים, גם כאשר מאובחן סרטן הרחם בשלב מתקדם ניתן לעיתים לעבור בהצלחה את הטיפול שאיננו פוגע באופן בלתי הפיך בפוריות. מתי זה אפשרי? כאשר הגידול נותר קטן יחסית.
פוריות, היריון וסרטן השד
שכיחות סרטן השד נמצאת בעליה, גם בקרב נשים צעירות. גם האפשרות להרות בגיל מבוגר בזכות שיפורים ברפואה קיימת. משום כך, המשמעות של פוריות, סרטן השד והיריון מקבלת בעת הזאת משנה תוקף.
הערכות מדברות על כך שכחמישה עד עשרה אחוזים מהנשים שחלו בסרטן השד הן בגיל הפוריות. לנשים כאלה, לנשים שאובחן סרטן השד אצל קרובת משפחה ולנשים שאובחנו כבעלת סיכון על רקע תורשתי – חשוב לקיים מעקב מיוחד ולשתף בנושא את רופא הנשים. זה חשוב, במידת האפשר, עוד לפני קליטת ההיריון.
חשוב לקחת בחשבון שטיפולים נגד סרטן, טיפולים כימותרפיים ואפילו ביולוגיים, יכולים בהחלט לפגוע במחזור החודשי. לעיתים, יש נשים בסיכון שעבורן מומלץ לעבור טיפול כגון כריתת שחלות למניעת הופעת המחלה בהמשך. יש לכך, כמובן, משמעות כאשר מתכננים להיכנס להיריון.
רופאים ממליצים לנשים להימנע מהיריון במשך תקופה מסוימת לאחר שאובחן בגופן סרטן השד. כאשר בכל זאת נכנסים להיריון בזמן המחלה, עשויות להיות לכך השלכות על אופי הטיפול האפשרי. בהתאם למצבה של המחלה ולטיפול המומלץ, עשוי להתקיים מצב שבו הרופא אף ימליץ על הפסקת ההיריון. מכיוון שעם העלייה בגיל הסיכוי לחלות בסרטן עולה, מתרבים הקולות בקרב רופאי הנשים הממליצים לנשים להרות בגיל צעיר, ולא לדחות את ההחלטה הזאת לגילאים מבוגרים יחסית. דבר נוסף שכדאי לדעת – הבאת ילדים לעולם מקטינה את הסיכון להופעת סרטן השד. טיפולי פוריות, אגב, לא מעלים את הסיכון לסרטן השד באופן משמעותי.