תת משקל, בדיוק כמו עודף משקל, עלול להקשות לעיתים על הכניסה להריון עם טיפולי IVF.
בשנת 2011, מחקר שנערך בשיקגו עקב אחר טיפולי פוריות, מצא שנשים עם BMI נמוך, שהוא אינדקס מסת הגוף, והיחס בין משקל לגובה המשמש לקביעת המשקל המתאים, שעמד על בין 14-18, הוביל לסיכויים נמוכים ב-16% להשיג הריון עם IVF בהשוואה לנשים עם BMI בטווח הנורמה, שהוא בין 19-28.
בהתבסס על מחקר זה, מומחי פוריות קבעו שנשים הסובלות מתת משקל נמצאות בסיכויים נמוכים ביותר להרות.
המשקל מהווה היבט חשוב של הבריאות הכללית של אישה, כך שהגיוני שהוא עלול להשפיע אף על התגובה לטיפולי פוריות. מומחי פוריות דנים עם נשים לגבי טיפולי IVF לנשים הסובלות מתת משקל, ומאמר זה מלמד יותר על האופן בו רזון משמעותי משפיע על הסיכויים להיכנס להריון עם טיפולים אלו.
הסיבה בגללה תת משקל פוגע בהצלחת טיפולי IVF
קיימים מספר אופנים בהם BMI נמוך עשוי להשפיע על יעילות טיפולי IVF, לרבות:
פגיעה ברירית הרחם – רזון חמור אינו מאפשר לגוף לייצר רירית רחם, המובילה לווסת, על בסיס קבוע או בכלל.
רמות אסטרוגן מופחתות – נשים הסובלות מתת משקל מייצרות בדרך כלל פחות אסטרוגן, שהוא הורמון חיוני לביוץ והריון מוצלחים.
הגברת הסיכונים להפלה – נשים הסובלות מתת משקל נמצאות בסיכוי גבוה יותר של שבעים אחוזים לעבור הפלה, בהשוואה לנשים בעלות BMI בטווח הבריא. כלומר, גם אם אישה תצליח להרות עם IVF, יתכן שלא תוכל לסיים את ההיריון.
הרגלי פעילות גופנית – אישה עשויה לסבול מתת משקל היות והיא מתאמנת בתדירות גבוהה או נמרצת. המשך פעילות זו במהלך טיפולי IVF, עשוי להשפיע על סיכויי ההיריון. מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד מצא כי נשים שביצעו אימונים אירוביים במשך שלוש שעות או יותר מידי שבוע, נמצאו בשיעור הצלחה נמוך יותר בטיפולי IVF.
אך משקל אינו הגורם היחיד. כמובן שקיימים גורמים רבים העשויים להשפיע על הצלחת טיפולי IVF. המשקל הוא פשוט אחד מהם. לדוגמא, בהתאם לסוג הגוף, אישה יכולה להיות עם BMI נמוך, אך רמות הביוץ וההורמונים שלה בריאות. בנוסף, נשים בתת משקל שאינן מתעמלות באופן מוגזם, לא תסבולנה מאותן השפעות כפי שסובלות נשים המתאמנות באופן מוגזם.
שיפור סיכויי הצלחת טיפולי פוריות
אם אישה רזה מדי, היא יכולה לשפר את יעילות הצלחת טיפולי הפוריות באמצעות הגדלת ה-BMI. חלק מהנשים מתחילות לבייץ וכן לייצר יותר הורמונים, כשהן מגיעות למשקל בריא, מה שהופך את תהליך הטיפול לקל ויעיל יותר.
היות ומחזורי טיפול הם יקרים ומורכבים, מומלץ להמתין מספר חודשים עד להעלאת מספר קילוגרמים טרם תחילת סבב חדש של טיפולי הפריה חוץ גופית. עלייה במשקל בצורה בריאה מתאפשרת עם נקיטה בצעדים הבאים:
- אכילת יותר ארוחות וחטיפים תכופים.
- הימנעות משתיית יותר מדי מים עם האוכל, שכן הרגל זה עשוי להפחית את התיאבון.
- אכילת מאכלים מזינים אך צפופים בקלוריות כגון מוצרי חלב אורגניים, חלבונים רזים, אגוזים, ודגנים מלאים.
- אכילת חטיפי חלבון ושתיית שייקים כשיטה קלה להגברת כמות הקלוריות היומית.
- אכילת תוספות בריאות עם הארוחות.