ביציות הן תאים נשיים האחראים על הריון באמצעות הפריית תא מין גברי הידוע כזרע או תאי זרע. כל אישה נולדת עם מספר סופי של ביציות בשחלות שלה, ואינה מייצרת יותר ביציות לאורך כל חייה. הביציות משתחררות מעת לעת במהלך שנות הפוריות של האישה, באמצעות התהליך הטבעי של הביוץ.
בכל פעם בה אישה מבייצת, לדוגמא בתקופת המחזור החודשי, ביצית אחת משתחררת מהשחלות, כשהיא בוגרת עד כדי כך שהיא מוכנה להפריה. בשלב הבא היא חודרת אל החצוצרות, ושם, אם היא באה במגע עם זרע, היא עשויה להיות מופרית וליצור הריון. כאשר ביצית אינה מופרית, היא ממשיכה דרך החצוצרות ועוזבת את הגוף דרך הנרתיק.
שאיבת ביציות היא תהליך איסוף ביציות בשלות, ישירות מהשחלות, לפני שחרורן לזקיקי השחלות. תהליך זה עשוי להתבצע אף באמצעות איסוף ביצית אחת ששוחררה במסגרת המחזור הטבעי של האישה, או לרוב באמצעות שאיבה מקבילה של ביציות בוגרות רבות.
מטרת שאיבת ביציות
שאיבה מוצלחת של ביציות בוגרות היא תנאי הכרחי להפריה חוץ גופית (IVF). עם התקדמות שיטות אחרות, נוצרה התקדמות משמעותית בשיטות פוריות (ART). השיטות המתקדמות קשורות גם לשיפור היעילות בשאיבת ביציות.
פיתוח שיטות מלאכותיות להשריית ביוץ וחיזוי הבשלת הביצית משפר באופן ניכר את יעילות שאיבת הביציות, וכיום ניתן לאסוף במקביל ביציות בוגרות רבות בכל מחזור, שלכל אחת מהן יש את האפשרות להיות מופרית ולהישתל.
התהליך מאפשר לרופאים לחזות את הזמן האופטימאלי להבשלת הביצית ובכך מאפשר להם לשאוב ביציות בשלות כראוי בלבד. היות וביציות בוגרות נוטות יותר להיות מופרות במבחנה, בהשוואה לביציות שאינן בוגרות, ניתן להגביר באמצעות פעולה זו את קצב ההפריה.
ההתקדמות בפיתוח שיטות אולטרסאונד, שנוצרו בשנות השבעים והשמונים, שיפרה את תהליך שאיבת הביצית. אולטרסאונד משמש עד היום כשיטה להצגת השחלות והערכת פיתוח זקיקים על מנת לתכנן את עיתוי שאיבת הביצית כך שיחפוף עם בגרותן.
אופן ומועד ביצוע שאיבת ביציות
הליך זה מבוצע באמצעות גונדוטרופין כוריוני אנושי (hCG) אותו מקבלת האישה 36 שעות לפני ביצוע ההליך. זהו השלב הסופי של גירוי השחלות וההורמון המגרה את השחלות להבשלת ביציות, כהכנה לשחרורן.
הליך זה מאפשר לרופא לתזמן את שאיבת הביציות במקביל להתבגרותן, כלומר, 36 שעות לאחר מתן hCG. נשים יכולות לבצע בעצמן זריקות hCG בבית, בכל פרק זמן המוגדר על ידי הרופא, או במרפאת IVF.
כשהרופא שואב את הביצית, המטופלת מורדמת באמצעות הרדמה מקומית. אולטרסאונד וגינלי מעריך את התפתחות הזקיקים בשחלות, ומתעד את מספר ומיקום זקיקי השחלות לשאיבה. מחט בגודל מתאים מחוברת למכשיר אולטרסאונד וגינלי, המוחדר בזהירות לנרתיק.
המחט מגיעה לקו אחד עם הזקיק הנגיש ביותר, וקצה המחט מוחדר בזהירות לתוך הזקיק. הנוזל הכלול בזקיק נשאב למזרק, והתהליך שב על עצמו עד שכל הזקיקים הנגישים בשחלה נשאבו. לאחר מכן המחט מוסרת, והתהליך מתבצע שוב עם השחלה השנייה.
נוזל זקיקי השחלות מועבר מיד למעבדה, שם הוא נבחן תחת מיקרוסקופ כדי לזהות את הביציות הכלולות בנוזל. כל ביצית שנשאבה עוברת תהליך גידול במשך מספר שעות, על מנת להשלים את תהליך ההבשלה ולהכין את הביצית לקראת הזרעה במבחנה.
תופעות לוואי. תופעות הלוואי העיקריות של הליך זה כרוכות בחומר ההרדמה המבוצע להקלת הכאב. נשים נשארות בחדר התאוששות למשך מספר שעות עד שחומר ההרדמה מתפוגג, ואז יכולות לשוב הביתה, אך מומלץ להימנע מנהיגה למשך יממה לפחות. חלק מהנשים עשויות לחוות התכווצויות בבטן או דימום נרתיקי קטן לאחר ההליך.