טיפולי פוריות מתחלקים לכמה קבוצות, כאשר חלקם מוגדרים כטיפולים ראשוניים, ואילו אחרים נחשבים להליכים מתקדמים יותר, זאת כאשר סיבת אי הפוריות סבוכה יותר והטיפולים הבסיסיים אינם מסייעים לפריון.
הפריה מלאכותית נחשבת לאחד ההליכים השכיחים ביותר במסגרת טיפולי הפוריות, כאשר במסגרתה מתבצעת הפריה מחוץ לרחם, ללא צורך בקיום יחסי מין.
אמנם טיפול זה ניתן במסגרת טיפולי פוריות ומשמש זוגות שאינם יכולים להיכנס להריון מסיבות שונות, בין אם מדובר באיכות זרע ירודה או בכשלים במערכת הרבייה הנשית, אך הוא מיועד בנוסף גם למטופלים המעוניינים בקיום משפחה אלטרנטיבית, בין אם מדובר בנשים שמעוניינות להביא ילד ללא הסתייעות בבן זוג ולזוגות חד מיניים המעוניינים לשמש כהורים ביולוגים.
מהי הפריה מלאכותית וכיצד היא מתבצעת?
הפריה מלאכותית מתבצעת כאשר נוצר איחוד בין הזרע לביצית מחוץ לרחם באמצעות מבחנה. על מנת ליצור מיזוג אופטימלי בין זרע וביצית איכותיים, הגבר והאישה עוברים הליך מקדים אשר נועד להבטיח את המשך הטיפול.
בתחילה האישה מסתייעת בטיפול תרופתי הורמונלי לצורך הגברת הביוץ, זאת על מנת להאיץ את הליך פקיעת הזקיקים שבשחלות לכדי יצירת ביציות איכותיות. לאחר מכן מתבצעת שאיבה של הביציות הנבחרות והן מועברות למעבדה. מכיוון שמדובר בטיפול פוריות מתקדם, הרי שפעולה זו מורכבת במקצת ונעשית בהרדמה מקומית, כאשר לאחר מכן מומלץ לנוח ולהימנע מתנועה למספר שעות.
במקביל תילקח מהגבר דגימת זרע שעוברת הליך השבחה, זאת לצורך הסרת תאים נגועים ובמטרה לקבל זרע איכותי ככל שניתן. לאחר מכן מתבצע הליך ההפרייה עצמו באמצעות מפגש בין הביציות לזרעים הנבחרים. הליך זה נמשך כמה ימים תחת פיקוח וליווי צמוד של רופאים ומדענים, כאשר במהלכו הביציות ממשיכות להתפתח עד לכדי יצירת עוברים קטנים.
בהמשך נלקחים כמה מהעוברים לבדיקה על מנת לבדוק את תקינותם, כאשר המובחרים ביותר יוחדרו פנימה בחזרה לרחם האישה באמצעות החדרת קטטר.הליך זה בניגוד לשלב שאיבת הביציות אינו מורכב יתר על המידה, אולם לאחריו יש לנוח במשך כיממה ולהימנע ככל שניתן מפעילות גופנית לרבות הליכה.
הכנה להפריה מלאכותית- אילו בדיקות יש לבצע קודם לכן?
בטרם ביצוע הפריה מלאכותית, בני הזוג נדרשים לבצע בדיקות שונות לצורך שלילה של מחלות ותופעות חיסוניות מסויימות העלולות להוות סיכון בעת הריון. מעבר לכך, בני הזוג ידרשו לבצע בדיקות נוספות לצורך בירור הסיבה שבגינה לא מתאפשר ההריון.
בעוד שהאשה נדרשת לבצע בדיקת אולטרא סאונד לצורך בדיקת תקינות הרחם ומבנה הרבייה וכן בדיקות דם לצורך בדיקת איזון הורמונלי, הרי שהגבר יבצע בדיקת זרע מקיפה זאת לצורך הערכת תקינותו.
הסיכונים והסיבוכים הנלווים להפריה מלאכותית
אמנם טיפול זה נחשב לאחד הטיפולים השכיחים ביותר במסגרת טיפולי הפוריות המתקדמים, אך מכיוון שמדובר בהליך פולשני, הרי שגם טיפול זה מועד לסיבוכים כאלה ואחרים, אם כי לרוב הליך שאיבת הביציות מתאפיין בתחושת אי נוחות רגעית המלווה בכאב קל, כאשר מנוחה של מספר שעות לאחר מכן, עשויה לשכך את הכאב במהרה.
מעבר לכך, התרופות ההורמונליות המוזרקות לאישה במהלך הטיפול עלולות לעורר תגובת נגד בשחלות, כך שלעתים אין ברירה אלא לעצור את הטיפול לתקופה מסויימת ולשנות את המינון ההורמונלי, זאת לצורך שמירה על בריאתה של האישה ומניעת סיבוכים עתידיים.
עוד יש לקחת בחשבון שהריון המושג באמצעות הפרעה מלאכותית מצריך מעקב והשגחה רבה, שכן לעתים הוא עלול להוביל לריבוי עוברים, כאשר חלק מהתינוקות הנולדים כתוצאה מהליך זה הנם בעלי משקל נמוך מהממוצע ומועדים לליקויים גופניים כאלה ואחרים.
זכויות הניתנות למטופלי הפריה מלאכותית
מטופלים העוברים טיפולי פוריות, לרבות הפריה מלאכותית, זכאים להטבות רבות, הן באשר למימון עלות הטיפולים והן באשר לזכויותיהם התעסוקתיות. שכן, הפריה מלאכותית הנה הליך מורכב העלול להימשך לאורך זמן ומצריך הוצאה כספית לא מבוטלת.
על כן, תקנות סל הבריאות מאפשרות מימון טיפולי פוריות לרבות הפריה מלאכותית על ידי קופות החולים השונות, כאשר על המטופל לעמוד בתנאים מסויימים, בין אם מדובר בבני זוג ללא ילדים משותפים- כאשר ישנה הגבלה לשני ילדים, אישה המעוניינת להביא ילדים ללא בן זוג באמצעות תרומת זרע, או בנשים בטווח הגילאים שבין 18- ל -45.
טיפולי הפריה מלאכותית עשויים להיארך זמן רב, כך שלעתים הטיפולים מתבצעים על חשבון שעות העבודה, דבר אשר עלול לעורר לא אחת תרעומת מצד המעסיק.
עובדים אשר נאלצים להיעדר מעבודתם עקב הפריה מלאכותית זכאים להמיר את ימי ההיעדרות בימי מחלה על פי חוק, זאת כמובן בהתרעה מראש ועל ידי הצגת אישור רפואי בפני המעסיק, כאשר ימי המחלה המוקצים לשם כך תלויים במספר פרמטרים שונים,בין אם מדובר בותק העובד במקום העבודה, או במספר ימי העבודה השבועיים של העובד.