עוד מימי התנ"ך העקרות העסיקה את בני האדם. מתוארות תפילות, בקשות והתחננויות – והכל למען צאצאים שיוכלו להמשיך את דרך ההורים בעולם.
עם השנים, העקרות לא הפסיקה להעסיק את בני האדם, אך הידע לגביה התקדם והשתכלל. מדענים ומעבדות בילו מאות שנים במחקרים על התופעה בכדי לתת מזור ופתרון למיליוני בני אדם שהתייסרו במחשבה שלעולם לא יוכלו להיות הורים.
כיום כבר ברור כי במקרים רבים קיימות סיבות לאותה העקרות – ואם יש סיבה, אפשר לחשוב גם על פתרונות. אותם פתרונות יכולים לשנות את העולם עבור אותם זוגות, אך לפני כן – כדאי לדעת מעט על עקרות ראשונית, ממה היא נגרמת ומה הן הסיבות העיקריות.
עקרות – מכל הצדדים
חשוב לדעת כי ההגדרה של עקרות משתנה, אך רוב עולם הרפואה מכיר במצב בו שני בני הזוג פעילים מינית ומנסים במשך שנתיים להביא ילד ללא הצלחה כבעיית פריון.
כמו בכל תחום בחיים, יש שני צדדים למטבע והסיבות לעקרות ראשונית אצל גברים ונשים שונות בעליל.
עקרות ראשונית בגברים – מספר מועט של תאי זרע
תאי הזר הם אלו האחראיים על ההפריה ביחד עם תאי הביצית הנשיים. כאשר ישנו חוסר במספר תאי הזרע המגיעים אל הביצית הקושי להיכנס להיריון עולה ולעיתים הדבר כלל אינו אפשרי.
מספר מועט של תאי זרע יכול להיות בגלל ייצור נמוך, חסימה מקומית של צינור הזרע או גורמים חיצוניים דוגמת טיפולים כימותרפיים אותם עובר הגבר.
תנועתיות ומבנה פגום של הזרע
כדי להגיע אל הביצית חייב תא הזרע להגיע מהפתח דרכו הוא נכנס ועד לביצית – מרחק לא קטן. כדי לעשות זאת משתמש תא הזרע בתנועתיות ובשוטון המחובר אליו לעזרה בתנועה.
במידה והשוטון אינו תקין או שהתנועתיות של תא הזרע פגומה – אין אפשרות להגיע אל הביצית ולהפרותה.
בעיה כזו יכולה להתרחש עקב ייצור לא תקין או בעיות מקומיות באשכים עצמם.
עקרות ראשונית – נשים
בעיות פוריות אצל הגבר ניתן לאתר יחסית בקלות. לאחר בדיקת זרע ניתן לקבל נתונים ברורים על מבנה תא הזרע, התנועתיות והמבנה. אך מה לגבי הנשים? זהו סיפור מעט יותר מסובך.
ביוץ לא סדיר
בכל חודש הביוץ חייב להגיע בזמן המתאים כדי לאפשר את כניסת תאי הזרע ואת הקליטה שלהם לצורך ההפריה. אם הביוץ אינו סדיר, מגיע מאוחר או מוקדם מדי או לעיתים מדלג – זהו קושי אמיתי בזמן שמנסים להיכנס להיריון.
שחלות פוליציסטיות
במצב זה ישנם המון זקיקים בשחלות שיכולים להבשיל לביציות מתאימות, אך הם קטנים מדי. ההבשלה אינה נכונה והביצית אינה מסוגלת להיות מופרית בצורה תקינה.
ישנן פעמים בהן שחלות פוליציסטיות יאפשר לתאי ביצית תקינים להתפתח ולכן כניסה להיריון אפשרית אך קשה יותר.
גיל האישה
בעולם המערבי נשים רבות דוחות את שלב ההיריון לזמן מאוחר יותר. גיל האימהות עלה לממוצע גבוה בהרבה מעבר וחשוב לדעת כי הפריון הנשי מתפתח לאורך השנים, אך אחרי גיל 35 הוא יורד משמעותית. יכול להיות מצב של נשים פוריות, אך הגיל מקשה את הכניסה להיריון באופן טבעי ותקין.
עקרות הלכתית
מושג אותו מכירות נשים דתיות רבות. נשים אלו מקבלות מחזור באופן תקין, ממתינות להפסקת הדימום ולאחר מכן מחכות שבוע נוסף כדי לטבול ורק לאחר מכן לקיים יחסי אישות עם בעליהן.
עקב כך, יכולים לקרות מצבים של פספוס הביוץ והחמצת ההזדמנות להיכנס להיריון פעם אחרי פעם. למצב ישנו פתרון דתי אשר ניתן לקבל לאחר התייעצויות רפואיות והבנה כי זוהי הבעיה הקיימת.